In België is weliswaar de laatste jaren het aantal inbraken gedaald, maar nog altijd vinden er meer dan 144 inbraken per dag plaats. Zeker tijdens de wintermaanden wanneer het extra aanlokkelijk is voor inbrekers om toe te slaan in de duisternis.
Inbreken gebeurt het vaakst via de voor- en achterdeur en het keukenraam. Veel inbrekers hebben geen vooropgezet plan, maar kijken eerst of ze gemakkelijk ergens kunnen binnen geraken. Met deze 10 tips houd je ongewenste bezoekers zo veel mogelijk buiten de deur.
Tip 1 | Zorg dat je woning goed zichtbaar is
Installeer een goede binnen- en buitenverlichting en vermijd te hoge begroeiing in de voortuin.
Tip 2 | Rolluiken
Rolluiken beschermen je woning tegen nieuwsgierige blikken en zijn uitstekend als maatregel tegen inbraak. Maar er is ook een keerzijde. Wanneer rolluiken dagenlang achter elkaar open of dicht zijn, wijst dat erop dat je niet thuis bent. Met elektronisch gestuurde rolluiken of een buur die ze bedient, is dat zo opgelost.
Tip 3 | Help de inbreker niet!
Zorg dat ladders en gereedschap goed opgeborgen zijn in huis. Een tuinhuisje met tuingereedschap in de hof? Sluit deze goed af, zo zorg je ervoor dat je de inbreker niet ‘helpt’ door hem of haar te voorzien met de juiste materialen voor een inbraak.
Tip 4 | Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht
Laptop, juwelen, tablets, smartphone… Zorg ervoor dat waardevolle voorwerpen nooit in het zicht liggen. Als voorzorgsmaatregel kan je het best van elk waardevol stuk een foto nemen en het serienummer noteren, dit is handig indien je aangifte moet doen bij de politie na een inbraak.
Tip 5 | Geef je huis een bewoonde indruk tijdens langdurige afwezigheid
Op vakantie? Vermijd een overvolle brievenbus, laat het licht en de rolluiken regelmatig aangaan met een tijdschakelaar of bewegingssensor en maak goede afspraken met je buren. Zo geef je je woning een bewoonde indruk.
Tip 6 | Parkeer een auto op de oprit als je met verlof bent
Ook een wagen op de oprit wekt de indruk van een bewoond huis. Indien je geen tweede wagen hebt, kan je de buren vragen op de oprit te parkeren.
Tip 7 | Laat nooit zomaar een onbekende binnen
Collectanten aan de deur? Vraag altijd eerst de identiteit van iemand die je bij je thuis binnenlaat. Voor een appartementsgebouw laat je beter geen onbekende binnen in de inkom.
Tip 8 | Leg je sleutels en badges op een veilige plek
Een extra sleutel verstop je beter niet onder de deurmat of in een bloempot naast de deur. Een beter idee is om de buren een extra sleutel te geven, of een betere verstopplek te bedenken dan de bloempot of deurmat.
Tip 9 | Draai altijd de deur op slot wanneer je gaat slapen of niet thuis bent
Voor sommigen een gewoonte, voor anderen een vergeetachtigheid. Hoe dan ook, wanneer je naar bed gaat of weggaat, is het uiteraard een vereiste om alle buitendeuren van je huis goed op slot te draaien. Vooral deuren aan de achter- en zijkant van een woning zijn geliefd bij inbrekers.
Tip 10 | Geef elke inbraak aan bij de politie
Sommige mensen nemen de moeite niet om een inbraak aan te geven bij de politie. Zonde, want bij heel wat gemeentes in België kan dit zelfs online. Laat ook je buren weten dat je slachtoffer werd van een inbraak zodat ook zij alert kunnen zijn.