Accumulatieradiator: de voor- en nadelen

Je hebt het te koud tegenwoordig? Je bent zeker niet alleen! Accumulatieradiatoren kunnen dan soelaas bieden. Weet echter dat dit geen mirakeloplossing is. Een woordje uitleg.

Hoe werkt het?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een accumulatieverwarming gebaseerd op het principe van warmteopslag. Elektriciteit wordt omgezet in warmte tijdens de daluren om deze vervolgens op te slaan en terug vrij te geven tijdens de piekuren. Voor wie over een tweevoudige meter beschikt, kan dit principe perfect geschikt zijn… De warmte-opslag gebeurt over het algemeen in (bak)stenen of zelfs gietijzer. En is de ruimte te koud, dan kan het systeem steeds overschakelen naar de "consumptiemodus" om een optimaal comfort te garanderen.

Voordelen

Het grote voordeel is natuurlijk de gerealiseerde besparing. Het systeem verbruikt immers alleen elektriciteit tijdens de daluren en warmt dan bijna gratis op tijdens de spitsuren. De warmte is ook zeer aangenaam, omdat ze stralend en bijzonder homogeen is.

Nadelen

Een accumulatieverwarming heeft ook enkele nadelen. Het grootste probleem is de traagheid van zo’n systeem: je moet wachten immers wachten tot het is "opgeladen". Er bestaan weliswaar toestellen met ventilatoren die sneller opwarmen. Weet ook dat een ze zwaar, groot en niet goedkoop zijn. Prijzen variëren over het algemeen tussen 700 en 2.500 euro. Voor wie bovendien niet over een tweevoudige meter beschikt, heeft zo’n investering helemaal geen zin.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼