Samen met de keuken is de badkamer de belangrijkste kamer in huis geworden. Tegenwoordig zijn huizen met 1,5 slaapkamer per badkamer geen uitzondering meer, terwijl huizen met twee badkamers 20 jaar geleden een zeldzaamheid waren…
Het is niet alleen een kwestie van esthetiek: een zorgvuldig ontworpen badkamer is ook praktischer in gebruik en onderhoud.
1. De positie van de WC
Een klassieke fout is het toilet vlak voor de douche of badkamerdeur installeren. Privacy vereist immers dat de deur te allen tijde gesloten blijft. Plaats de wc dus in de hoek van de kamer.
2. De deur
De badkamer is zelden de grootste kamer in het huis. Logisch ook: een kleine kamer is warmer dan een grote… Reden te meer om de beschikbare ruimte zoveel mogelijk te optimaliseren. En het begint met de… deur! Een deur die in de badkamer opent, schept beperkingen en voorkomt dat je zoveel opbergruimte heeft als je wilt. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om anders te doen, maar als je badkamer klein is en je van plan bent om te renoveren, vermijd dit dan.
3. Veel ventilatie
Een badkamer is vochtiger dan andere kamers, al moet die vochtigheid natuurlijk tot een minimum worden beperkt. Zijn er geen ramen aanwezig? Kies dan voor een ontvochtiger, eventueel een elektrische, als aanvulling op het ventilatiesysteem. Je kan dan het percentage vochtigheid in de gewenste luchtvochtigheid programmeren.
4. Verlichting!!!
De sfeer van een ruimte wordt gemakkelijk opgewaardeerd met kwaliteitsverlichting. Vermijd overweldigende neonlichten, verblindende LED’s, evenals kleine gedimde lampjes die eigenlijk helemaal niets verlichten. Kies beter voor een zo natuurlijk mogelijke verlichting. Ook geschikt, zijn conventionele spots in het plafond en verlichtingsspiegels (maar niet te veel).
5. Douchen moet leuk blijven
Een douche mag niet te klein zijn en al zeker niet overlopen. Wees je ervan bewust dat het onderhoud van een douchecabine vervelend kan zijn en dat je maar beter voor degelijk (lees: niet het goedkoopste) materiaal opteert. Tot slot nog een laatste belangrijk detail: zelfs als uw badkamer klein is, vermijd afgesloten ruimtes. Je hebt minimum 90×90 cm nodig om aangenaam te kunnen douchen, afhankelijk van je lichaamsbouw natuurlijk.