Heb je nieuwe tegels geplaatst en moet je boren om een meubelstuk te kunnen plaatsen? Volg dan zeker deze tips om te voorkomen dat je de tegel tijdens deze klus in stukken splijt…
Om de risico’s te beperken, is het beter om de eerst te boren en dan pas de tegel te plaatsen. Het maakt de hele taak eenvoudiger en mogelijk om eventueel opnieuw te beginnen met een andere tegel (zonder een deel van de muur of vloer te beschadigen). Ook belangrijk: markeer de exacte plek waar je wilt boren met een vetpotlood of met een stift.
Maskeertape
Maak een kruis met twee stukken tape over het markeerpunt, dat uiteraard zichtbaar moet blijven. Gebruik dus een tape waar je door kunt zien. Door dit te doen, voorkom je dat de boor zal wegglijden.
Zachtjesaan!
Om een tegel te boren zonder deze te splijten, heb je een speciale boor voor aardewerk nodig. Ideaal is een boormachine met een frequentieregelaar. Waarschuwing: als je boor is uitgerust met een "percussiefunctie", is het absoluut noodzakelijk om deze uit te schakelen of je loopt het risico dat de tegel als het ware ontploft. Start vervolgens aan een lage snelheid te boren. Oefen geen druk uit, laat de boor voorzichtig zijn werk doen. Verhoog dan geleidelijk de snelheid van de boormachine, maar steeds zonder te forceren.
En wat met een reeds geplaatste tegel?
Ook hier moet je traag beginnen op een kruis van afplaktape. Eens het email is doorboord, voer je het tempo geleidelijk op. Weet dat tijdens het boren stof kan vrijkomen. Dit verwijder je best met een stofzuiger. Verander van boor in functie van de ondergrond (beton, hout, pleister…). Op het einde hoef je enkel nog een plug te plaatsen om er een voorwerp in vast te kunnen schroeven.