Een oprit aanleggen is niet zo makkelijk als het lijkt. Heb je er geen ervaring mee, dan laat je je beter bijstaan door een professional. Wil je toch alleen aan de slag dan geven we je alvast onderstaande tips mee.
Fundering: de basis
De basis van een kwalitatieve oprit is de fundering. Het is belangrijk dat de fundering stevig genoeg is, want deze wordt zwaar belast. Is je fundering niet stevig genoeg dan gaat deze verzakken of gaat de bestrating scheuren. Een onderfundering van betonpuin (+/- 15 cm) moet voldoende zijn en onheil voorkomen.
Houd rekening met een afschot (een bewust aangebrachte helling) van 1 à 2 cm. Zo voorkom je dat er water op je oprit blijft staan.
Zit je met een drassige ondergrond, dan zijn er vaak drainageslangen in de onderfundering nodig. Hierdoor kan het grondwater niet omhoog komen, wat beter is voor je oprit.
Het leggen van je oprit
Zorg dat je klinkers of tegels dik genoeg zijn. Voor een oprit mag je toch rekenen op een dikte van ongeveer 7 cm. Informeer altijd even op je tegel wel geschikt is voor een oprit.
Heb je tegels of klinkers van verschillende partijen? Meng ze! Op deze manier voorkom je kleurverschillen.
Het onderhoud van je oprit
Gebruik geen hogedrukreiniger bij het het schoonmaken van je oprit. Je kan er zowel de toplaag als de voegen mee beschadigen. Een tuinsproeier is een veel beter idee.
Kijk uit met chemische reinigingsmiddelen. Deze zuren kunnen vaak vreemde reacties veroorzaken. Vooral bij natuur- en betonsteen bestaat dit risico. Kies bij voorkeur voor een neutraal schoonmaakmiddel.
Borstel geregeld je oprit. Zo ontstaan er minder snel vlekken op je oprit. Bladeren kunnen voor looizuur zorgen, terwijl onder bladeren en vuil ook mossen en algen goed gedijen.