Wie de afgelopen dagen op het platteland heeft rondgewandeld, was misschien verbaasd dat de meeste windturbines op non-actief stonden. Nochtans was er wind met hopen…
Net zoals fotovoltaïsche zonnepanelen maar beter niet te fel opwarmen (ten koste van het rendement), hebben ook windturbines een grens die best niet overschreden wordt. Een te hevige wind is dus ook niet goed.
Olivier Desclée van Engie gaf meer uitleg aan Sudpresse: "Afhankelijk van het model stoppen de windturbines wanneer sneller dan 90 km/u of 100 km/u wordt gegaan. De reden is simpel: bij zulke windstoten is de druk op de bladen te hoog." De windturbines zijn dan ook uitgerust met sensoren die de windturbine doen stoppen wanneer de maximumsnelheid gedurende 5 seconden wordt overschreden. Zo’n pauze duurt minimaal 15 minuten.
Wat de stormachtige zondag van 10 maart betreft, gaat Olivier Desclée verder: "In ons windpark hebben we 179 shutdowns geregistreerd. Dit komt neer op een totaal van 74 uur downtime, oftewel 2% onbeschikbaarheid." De totale productie (4320 MWh) blijft echter aanzienlijk: het is het equivalent van het jaarlijkse verbruik van meer dan 1.200 gezinnen. Een kanttekening: op een optimale dag, gekenmerkt door een constante wind, worden betere resultaten behaald.