Nergens ben je zo veilig als thuis, toch? Mis! Voor kinderen jonger dan 6 is de eigen woonst de plaats waar ze het meest kans maken op een ongeval. Hoe drama’s vermijden? Lees even mee…
Elk jaar geraakt 1 op 4 Belgische kinderen betrokken bij een ongeval. Meestal gebeurt dit thuis. Bij de allerkleinsten gebeuren er meer ongelukken in de keuken, slaapkamer en badkamer, terwijl ongevallen met peuters van 1 tot 4 jaar het vaakst voorkomen in de keuken en woonkamer.
1. Gevaarlijke producten onder de wastafel
Pas op voor giftige huishoudelijke producten. Berg ze op in een hoge kast en geef de voorkeur aan producten met een veiligheidskap. Zorg ervoor dat je altijd het nummer van het antigifcentrum bij de hand hebt (070/245.245). Plaats alle medicatie in een afgesloten medicijnkastje.
2. Losstaande meubels
Kan je bepaalde meubels vastmaken aan de muur, zoals een bibliotheekkast bijvoorbeeld, doe dit dan om ongevallen te vermijden.
3. Een kruk of stoel in de buurt van een raam
Laat nooit een stoel of kruk in de buurt van ramen staan, zodat uw peuter er niet op kan klimmen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
4. De waterkraan op "warm" laten staan
Da’s niet goed voor je energieverbruik maar evenmin voor de veiligheid van je kind(eren). Weet dat er kranen bestaan met een maximumtemperatuur (38°C) om brandwonden te voorkomen.
5. Onbeveiligde trap/open haard
Trappen zijn de vijand! Vergeet niet om ze zo veel mogelijk te beveiligen. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en zien trappen als een uitdaging. Plaats daarom zeker kinderdeurtjes onder- en bovenaan de trap. Voor de open haard dan kan je een stevig veiligheidsrooster installeren.
6. Kabels laten rondslingeren
Laat nooit elektrische draden of kabels rondslingeren. Daarnaast is het ook aangeraden om je stopcontacten te beveiligen.
7. Sleutel op de deur laten
Een inkopper! Laat nooit een sleutel op de deur zodat je kind zich niet kan buitensluiten.