Je wilt als amateurkok professioneel overkomen en hebt massaal kruidenplantjes in huis gehaald. Basilicum, peterselie, bieslook en zelfs dille! Vier dagen later zijn je nieuwste aanwinsten morsdood. Er zit geen leven meer in en de kruiden zijn niet te gebruiken.
Dag aanwinst. Hoe voorkom je dat kruidenplantjes sneuvelen waar je bij staat? Wel met deze tips zorg je ervoor dat je potje basilicum het einde van de week wél haalt.
Laat de folie zitten bij de kruidenplant
In het begin heeft je nieuwe aanwinst de extra steun nodig, laat de folie zitten. Zonder de folie zakt het plantje in elkaar. Toegegeven met folie ziet het er minder mooi uit, maar het zorgt er wel voor dat je langer kunt genieten en meer kruiden kunt gebruiken van je plantje. Daar draait het tenslotte om, nietwaar?
Raak de kruidenplant niet aan met je handen
Op je handen zitten een aantal zuren en bacteriën waar sommige planten zoals basilicum niet tegen kunnen. Het lijkt misschien toffer om een handje vol kruiden te pakken, maar dat moet je dus niet doen. Wat je beter kunt doen is een schaar nemen. Met de schaar knip je een paar takjes van de het plantje af. Knip de kruiden 1 of 2 centimeter boven de grond af, dan kunnen ze opnieuw groeien.
Verpot de kruidenplant regelmatig
Als je toch aan het knippen bent, kan je net zo goed een paar extra takjes eraf knippen. Zet deze takjes in een pot met water. Zodra er wortels tevoorschijn komen, kan je ze overzetten in een aparte pot met aarde. Als de plantjes aan het groeien zijn vergeet ze dan niet te toppen. Toppen is het bovenste blaadje eraf halen en oogsten. Dit zorgt ervoor dat de bladeren mooier en voller terug groeien.
Geef de plantjes genoeg water
De kruidenplantjes regelmatig water geven is een goed idee. Denk erom dat je de planten niet overmatig water geeft. Dat is namelijk de nummer één doodsoorzaak onder de planten. Vul een diep bord met een laagje water en zet de kruidenpotje op het bord. Op die manier kunnen de wortels van de planten zelf het water opnemen. Kijk elke dag of de plant water nodig heeft of niet. Dit kan door te voelen of de aarde van de plant nat of droog is.
Zet de kruidenplant op een goede plek
Kruiden hebben veel zonlicht nodig. Ze gaan er sneller van groeien en lekkerder van ruiken. De ideale plek is de vensterbank. Let er wel op dat planten gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen. Laat de planten niet de hele dag in de brandende zon staan, 6 uur per dag zonlicht is genoeg. Heb je wat sterkere kruiden zoals rozemarijn, tijm of salie? Deze planten kunnen prima buiten staan!
Ga naar het tuincentrum
Kruidenplanten in de supermarkt zijn meestal van iets slechtere kwaliteit. Dat komt doordat ze op een andere ondergrond zijn gekweekt. Wil je kwaliteit? Ga naar het tuincentrum. De kruidenplanten uit het tuincentrum overleven het langer en zullen niet binnen een week doodgaan. Mits je ze goed verzorgd!