Met de zomer op komst overweeg je misschien het bouwen van een veranda? Het lijkt simpel, maar wil je problemen voorkomen, dan hou je toch maar beter rekening met een aantal valkuilen. Wij zetten alvast enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een veranda op een rijtje.
Tip 1: Zorg voor een goed ontwerp
Een veranda plaats je niet halsoverkop en zonder planning. De inplanting, de oriëntatie en de stijl zijn ontzettend belangrijk. Met een goed ontwerp weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Zorg ook dat de in- en uitgangen logisch zijn.
Tip 2: Ga voor een solide basis
Wil je lang van je veranda genieten, zorg dan voor een stevige fundering. Een geïsoleerde vloerplaat en een vochtscherm voorkomen condensvorming.
Tip 3: Let op de beglazing
Een veranda bestaat grotendeels uit glas, logisch dus dat glas een essentieel aandachtspunt vormt. Ga voor beglazing met een lage zonnefactor en een goede isolatiewaarde. Zo voorkom je puffen in de zomer. Een Ug-waarde van 1,0 is toch wel het minimum. Zorg er ook voor dat je raamkader isolerend is.
Tip 4: Stevige profielen
Kies bij voorkeur voor profielen uit aluminium, staal of hout. PVC is vaak minder geschikt. Zorg voor stevige profielen en want ze ondersteunen meestal de dakprofielen. Brede kozijnprofielen vormen vaak de beste optie. Thermisch onderbroken profielen isoleren beter en voorkomen koudebruggen, waardoor warmte verloren gaat.
Tip 5: Isoleren
Overisoleren is niet nodig, maar zorg dat je veranda in lijn ligt met de isolatie van je woning. Een vochtkering en isolatie tegen de woning zijn zeer belangrijk als je veranda tegen je woning staat. Isoleer je correct, dan voorkom je condensatie en schimmelvorming.
Tip 6: Ventileer
Isoleren is één ding, ventileren is ook belangrijk. Ventileren en combinatie met verwarmen is nodig om condensvorming te voorkomen.
Je merkt het, het (laten) plaatsen van een veranda klinkt eenvoudiger dan het is. Je moet met heel wat punten rekening houden, wil je optimaal van je veranda genieten. Het plaatsen van een veranda overlaten een specialist is dan ook vaak een goed idee.