Elke, maar dan ook elke klusser heeft een degelijke schroevendraaier nodig. De vraag is alleen wat voor één: een klassieke schroefmachine of een slagschroevendraaier?
Wat is het verschil?
De conventionele schroefmachine werkt volgens hetzelfde principe als een boormachine. Hij draait tot hij op weerstand stuit. Wordt die te hoog, dan stopt het toestel met draaien. Een slagschroevendraaier werkt anders. Zijn snelheid is over het algemeen hoger, al zit het fundamentele verschil ‘m in wat er gebeurt als hij op weerstand stuit. Hij stopt niet, maar geeft dan kleine opeenvolgende kleine klappen op een tangentiële manier.
Te vergelijken met…
De vergelijking met het plaatsen van een autowiel wordt vaak gebruikt om dit verschil te verklaren. De sleutel rustig met de hand draaien en stoppen als de weerstand te groot is, is als "werken als een schroefmachine". De sleutel heel snel laten draaien – met een polsbeweging – en hem vervolgens enkele welgemikte schoppen verkopen om de bouten echt vast te zetten, is vergelijkbaar met "werken als een slagschroevendraaier".
Sneller en efficiënter
Kortom, de slagschroevendraaier maakt het mogelijk om sneller te werken. Dit is met name handig wanneer veel schroeven na elkaar moeten worden ingedraaid. Bovendien maakt een slagschroevendraaier het gemakkelijker om met harde oppervlakken te werken. Exotisch hout, bijvoorbeeld. Het tangentiële slagsysteem maakt een veel hoger aanhaalmoment mogelijk dan een conventionele schroefmachine. Ook interessant om weten: een slagschroevendraaier kan met één hand worden bediend.
Duurder
Een slagschroevendraaier is over het algemeen iets duurder dan een schroefmachine. Werk je met zacht hout, stop dan op tijd want anders zal de schroef helemaal verzinken.