Vooral in verstedelijkte regio’s zijn de zogenaamde zwembanen in opmars. Die zijn natuurlijk ideaal om baantjes in te trekken. Maar welk budget moet je voorzien?
Zwembanen bestaan in alle lengtes, van 6 tot 30 meter, al zijn de meeste modellen 15 tot 20 meter lang en over het algemeen tussen de 3 en 5 meter breed.
Zwembanen zijn er ook in alle soorten: bovengronds en van hout, begraven en gemetseld, in polyester…. Wat de afwerking betreft, is natuurlijk alles mogelijk: hout, glad beton (pas op, het glijdt!), stenen…. Alles hangt af van je budget en van de plaatsing. Dat kan bijvoorbeeld ook binnen.
Een kleine tuin?
Heb je maar een kleine tuin? Weet dan dat het perfect mogelijk is om een tegenstroomsysteem te installeren. Dan kan je net als een zalm tegen de stroom inzwemmen zonder dat je een groot bad nodig hebt. Als de pomp krachtig genoeg is, kan je zelfs ter plaatse blijven zwemmen.
Nadelen
Stedenbouwkundig kan een zwembaan voor problemen zorgen. Bovendien is het lastig om met twee baantjes te trekken, zeker als de andere persoon rustig wil peddelen.
Budget
Hoewel smaller dan een traditioneel zwembad, is een zwembaan niet veel goedkoper. Integendeel: prijzen starten bij € 10.000 voor zelfbouwmodellen en ongeveer € 50.000 voor banen die gemetseld zijn.