Als single een huis kopen? Zo doe je dat!

Er komen steeds meer vrijgezellen bij in België. Met meer dan 800.000 zijn ze in Vlaanderen en uiteraard willen ze ook comfortabel en leuk wonen. Ben jij single en stel je je vragen bij je woning en of je er eentje kunt kopen, dan zetten wij alvast enkele zaken op een rijtje.

Laten we beginnen met slecht nieuws: de economische realiteit geeft aan dat je beter met zijn 2 bent als je een huis wil kopen. De gemiddelde leeftijd van een huis bij koppels is 34, terwijl dit bij singles op 38 ligt. Bovendien kan slechts 30% van de alleenstaande theoretisch gezien een gemiddeld appartement of huis kopen op de Vlaamse woningmarkt.

Een huis op je eentje haalbaar?

Reken op € 214.000 al gemiddelde kostprijs voor een woning op de Vlaamse markt. Dat kan als single haalbaar zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. In de praktijk beschikt ongeveer 55% van de alleenstaande met kinderen en 44% zonder kinderen over een eigen woning.

Volgens de gegevens van Immotheker Finotheker leende de gemiddelde single in 2014 een bedrag van 135.612 euro, om daarmee een totaalproject (alle notaris- en registratiekosten inbegrepen) van 209.492 euro te financieren. Diezelfde single brengt eigen spaargeld in van 73.880 euro en heeft een gemiddeld netto-inkomen per maand van 2 230 euro. Hij of zij is – ook weer gemiddeld – 38 jaar.

Als single in het nadeel

Niet alleen moet je als single alles alleen financieren, je wordt ook gediscrimineerd op het vlak van woningfiscaliteit. Je draait immers ook op voor de forfaitaire gezinsbelasting, registratierechten, woonverzekeringen en woonkosten. Wil dit betekenen dat je je droom volledig aan de kant moet schuiven? Nee, wat je kan doen is alvast:

  • Zoek een woning in de stadsrand. Zo zit je dicht bij het bruisende leven maar betaal je een stuk minder.
  • Kies voor een compacte, praktische woning.
  • Een tuin is niet nodig als er voldoende groen in de buurt is.

Krijg de bank mee

Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden en vaak moet je tot 20% eigen vermogen hebben om te kunnen lenen. Vaak zijn ze ook niet erg happig op leningen van 30 jaar of langer. De volgende zaken kunnen je helpen om misschien toch een lening los te krijgen:

  • Laat iemand zich borg stellen voor je.
  • Een aanbeveling van je werkgever en een stabiel inkomen en werkverleden wil ook helpen.

Vang je bot bij de bank, weet dan dat het Vlaams Woningfonds misschien een oplossing kan bieden. Hier kun je terecht voor een sociale lening tot 100% van de aankoopprijs.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼