Lambrisering kwam op zijn hoogtepunt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In die tijd werd alles met hout bedekt, van vloer tot plafond van hout. Hoewel er sindsdien weinig aanhangers voor te vinden zijn, is lambrisering anno 209 weer helemaal terug, in een vernieuwde versie weliswaar.
Het grote voordeel van lambrisering is dat het kan voor muren, plafonds en de binnenkant van daken. Er zijn verschillende afwerkingen beschikbaar: geborsteld, glad, ruw gezaagd, gevernist, geverfd. Kies je voor grijs of zelfs wit, zal het de sfeer verzachten. Donkere kleuren zijn dan weer warm en stijlvol.
Voordelen van lambrisering
Naast het puur decoratieve aspect biedt deze vorm van bekleding ook het voordeel van geluids- en warmte-isolatie. Het kan ook gebruikt worden om een beschadigde muur te renoveren, op voorwaarde dat deze vrij is van vochtproblemen. Daarnaast wordt lambrisering vaak gebruikt om elektrische kabels of zelfs kleine buizen te bedekken.
De bekleding is niet alleen van hout
Houten lambrisering is natuurlijk het "edelst". Het is verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes, maar ook in verschillende soorten.
En PVC?
PVC is goedkoper dan hout en bovendien gemakkelijk in onderhoud. In vochtige ruimtes is PVC natuurlijk meer aan te raden.
Tot slot is er ook lambrisering met coating op de markt, bestaande uit houtvezels en bedekt met een laag die de look van hout nabootst. Deze soort is ook beschikbaar in een waterdichte versie.
Hoe installeer ik het?
Wat de installatie betreft: lambrisering kan op latten worden gespijkerd, aan een steun worden geklikt, aan een muur worden gelijmd of op de vloer worden gelegd in de vorm van platen. Hou er rekening mee dat een horizontale installatie een gevoel van ruimte geeft, wat voor kleine ruimtes wordt aanbevolen. Een verticale installatie vergroot dan weer een ruimte met een lage plafondhoogte op de visuele manier.
Een gouden raad…
Hout zet uit. Bewaar het 2 tot 3 weken in de kamer die je gaat behandelen alvorens met de plaatsing te starten.