Een eigen vakantiehuisje kopen? Perfect mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Overweeg het het kopen van een buitenverblijf, dan houd je maar beter rekening met volgende zaken.
Je bent niet alleen
Heel wat Belgen beschikken over een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Meer nog, het kan een interessante investering zijn, zeker nu de spaarrekening helemaal niets opbrengt. Toch ga je maar beter niet halsoverkop te werk, goed nadenken dus voor je die handtekening zet.
Houd rekening met de aankoopkosten
Een vakantiehuisje hoeft natuurlijk geen fortuin te kosten, maar koop je er eentje in België, dan moet je wel rekening houden met notariskosten en registratierechten. Bovendien krijg je hier geen verminderingen op. In Vlaanderen gaat het dus om 10%, in Brussel en Wallonië om 12,5%. Andere kosten bedragen ook nog eens ongeveer 2,5%. Je merkt het, de rekening begint op te lopen.
In het buitenland is de plaatselijke wetgeving van toepassing. Informeer je goed en laat je bijstaan door een plaatselijke jurist.
Jaarlijkse belastingen
Jaarlijks dien je voor je vakantiehuis onroerende voorheffing te betalen. Ook hier zijn er geen verminderingen van toepassing. Daarnaast vormt het kadastraal inkomen ook de basis voor je belastingaangifte. Het geïndexeerde K.I. wordt vermeerderd met 40 procent en dit bedrag wordt opgeteld bij al je andere belastbare inkomsten. Hierop betaal je 45 à 50 procent belasting, afhankelijk van je fiscale situatie. Daar komen nog lokale belastingen bovenop.
Heb je een tweede verblijf in het buitenland, dan dien je dit aan te geven via je belastingen. De reële huurwaarde of werkelijke huurinkomsten vormen hier de basis. Ook lokale heffingen zijn mogelijk, afhankelijk van het land.
Vaste kosten
Net als bij een gezinswoning, zijn er bij vakantiehuisje ook kosten waar je voor moet opdraaien. Denk maar aan verwarming, elektriciteit, internet, onderhoudskosten, …