Nog even en de studenten trekken weer naar school. Vaak gaan ze op kot en we weten allemaal dat investeren in vastgoed loont. Heel wat mensen overwegen dan ook een studentenstudio te kopen. Maar is dat interessant en waar moet je op letten?
Wat kost huren?
Studerende kinderen kosten geld, zeker als ze op kot gaan. 5 jaar studeren kost als snel 22.000 euro. Heb je meerdere kinderen dan begint dit natuurlijk op te lopen. Wil je je kinderen wat meer luxe gunnen, dan schiet de kostprijs al snel de hoogte in en kom je uit op zo’n 30.000 euro. Heel wat mensen overwegen dan ook om een studio te kopen en deze achteraf te verhuren.
Wat kost een studentenstudio?
Er zijn 2 mogelijke opties: ofwel koop je een gebouw met meerdere studio’s, ofwel koop je een individuele studentenstudio. Houd er wel rekening mee dat bij de eerste optie best wel wat werk komt kijken. Je dient het gebouw te onderhouden, de kamers te verhuren en allerhande contracten op te stellen. Kies je voor een individuele studio, dan heb je minder zorgen en mag je rekenen op een gemiddelde aankoopprijs van om en bij de € 115.000.
Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop?
Overweeg je een aankoop van een studentenstudio, dan houd je maar beter rekening met de volgende zaken:
- Er komen meer en meer studentenstudio’s op de markt, al dan niet rechtstreeks aangeboden door de universiteit of hogeschool. Zeker wat verouderde studio’s blijven leegstaan. Verhuur je je studio niet voor september, dan is de kans groot dat je studio een gans jaar blijft leegstaan.
- De ligging van je studio is cruciaal. Hoe dichter bij de school, hoe groter de kans op een vlotte verhuur.
Houd rekening met de fiscus!
Je studio verhuurt krijgen is één ding, als dat lukt, moet ook de fiscus nog zijn deel hebben. Verhuur je een niet-gemeubelde studio, dan wordt het kadastraal inkomen van de kamer met 40% verhoogd en word je daar op belast. Heb je geleend, dan kun je je belastbaar inkomen wel verlagen met de interesten op deze lening. Verhuur je je studio gemeubeld, dan betaal je nog meer. 40% van de inkomsten wordt beschouwd als roerend inkomen. Daar mag je 50% van aftrekken als kostenaftrek, om er vervolgens 15% procent belasting op te betalen. Daar bovenop komt de gemeentebelasting nog eens.
Verdoken kosten
Belast worden is één ding, vergeet ook niet dat je ook op een studentenstudio notariskosten en registratierechten moet betalen. Deze registratierechten liggen in Vlaanderen op 10%, en in Brussel/Wallonië op 12,5%.
De moeite waard?
Denk voor je een studentenstudio aankoopt twee keer na. Het kan lonen, maar je moet het wel goed aanpakken. Weet ook dat studenten niet altijd zorgzaam met hun studio omspringen. Of je veel meerwaarde zult realiseren is dan ook nog maar de vraag …