Word je geconfronteerd met asbest in je dak? Dan spring je daar maar beter zorgvuldig mee om. Wij geven je alvast een aantal tips en mogelijke acties mee.
Hoe herken je asbest in je dak?
Een niet-asbesthoudend dak herken je aan de letters ‘N’ of ‘NT’ op de vezelcementtoepassingen. Dit staat voor New Technology en deze platen bevatten geen asbest. Ook afgeronde hoeken geven aan dat je platen geen asbest bevatten. Bovendien beschikken alle niet-asbesthoudende golfplaten over een verstevigingsbandje, zodat je ze kunt onderscheiden van de andere platen.
Twijfel je nog? Ga met een vlam over de platen en test of de platen gloeien. Gloeien ze, maar worden ze niet vernield, dan heb je waarschijnlijk met asbest te maken. Wil je 100% zekerheid, laat er dan professionals in het labo naar kijken.
Moet asbest weggehaald worden?
In principe moet je asbest niet weghalen. Omdat uit onderzoeken is gebleken dat ouder wordende asbestplaten wel minder binden en sneller loslaten, heeft de Vlaamse regering beslist tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. Je mag in Vlaanderen dan ook rekenen op een premie als je asbest laat weghalen. In Brussel en Wallonië is daar nog geen sprake van.
Kan je asbest zelf verwijderen?
Asbest in goede staat mag je zelf verwijderen, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Uiteraard kun je ook beroep doen op de erkende aannemer. Ga je zelf aan de slag, spuit dan de platen altijd nat. Zorg er steeds voor dat het materiaal intact blijft en dat er geen vezels vrijkomen. Spring uiterst zorgvuldig met het materiaal om. Voor asbest in ongebonden toestand, moet je sowieso beroep doen op een erkende specialist. Deze mensen zijn uitgerust en opgeleid om asbest aan te pakken.
Containerpark moet asbest aanvaarden
Elk containerpark moet golfplaten aanvaarden. Hier staan in principe aparte containers voor. Voor asbestafval en los asbest dien je beroep te doen op een erkende verwijderaar. Deze vind je op de site van OVAM. In Wallonië kan je bij de Office Régional des Déchets (081 32 58 51) terecht en in Brussel bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (02 775 75 11). Let wel, dit kan aardig wat kosten.