Meer en meer hokken we samen met anderen om de kosten te drukken. Het klinkt leuk en vanzelfsprekend, maar vaak duiken er toch problemen op. Ga je samenwonen met iemand of mensen die je niet al te goed kent, houd dan rekening met de volgende aandachtspunten.
Waarom zou je het doen?
Beschik je over een beperkt budget dan is dat natuurlijk een valabele reden. Bovendien kun je vaak ook net iets ruimer wonen, als je er het nadeel van het delen van enkele gezamenlijke ruimte bijneemt. Daarnaast kan het natuurlijk ook simpelweg gezellig en sociaal zijn om met meerdere samen te wonen. Voor veel jongeren is het een tussenstap voordat ze effectief alleen gaan wonen. Natuurlijk kan het ook als je al wat ouder bent. Bijvoorbeeld na een relatiebreuk of wanneer je terugkomt van een lange reis, waarbij je er heel wat van je centjes hebt doorgedraaid.
Is het enkel rozengeur en maneschijn?
Niet altijd. Je moet natuurlijk blijvend overeenkomen met je huisgenoten. Duidelijke afspraken moeten ervoor zorgen dat alles gesmeerd loopt en blijft lopen. Ga zeker ook de financiële afspraken en afspraken op het vlak van onderhoud niet uit de weg. Houd op voorhand ook al rekening met de waarborg en het opzeggen van het huurcontract. Wie weet wil er wel iemand vroeger onder het contract uit en wat dan?
Welke soorten van samenwonen zijn er mogelijk?
Er zijn heel wat mogelijkheden op het vlak van samenwonen en sommige alternatieven zitten echt in de lift. We zetten er even een aantal op een rijtje:
- Een gemeenschapshuis: de puurste vorm van samenwonen. Enkel de slaapkamer is apart en al de rest wordt gedeeld.
- Een woongroep: soortgelijk met het gemeenschapshuis, maar vaak gaat dit over een langere periode van samenwonen en beschikken de bewoners over meer privé-ruimte.
- Co-wonen: hier woon je ook samen, maar heb je eigenlijk een (quasi) volledig eigen woning ter beschikking met alle faciliteiten. Er zijn wel gemeenschappelijke ruimtes zoals de tuin, een ontspanningsruimte, …
- Cohousing: soortgelijk met co-wonen, maar de keuken is sowieso gemeenschappelijk.
- Leefgemeenschappen: hier woon je niet enkel samen, maar onderneem je ook samen activiteiten.
Zet zaken op papier
In heel wat gevallen loopt alles perfect, maar dit is niet altijd het geval. Laat daarom bij voorkeur alle afspraken registreren in een samenlevingscontract. Zo ben je juridisch beter beschermd, moesten er problemen ontstaan. Weet ook dat als je met meerdere personen op één adres samenwoont, je voor de wet een feitelijk gezin vormt. Fiscaal kan dit gevolgen hebben, dus informeer je.