De tuin en de oprit zijn vaak zaken die het laatst aanbod komen, zeker bij een nieuwbouw. Ben je eindelijk toe aan de oprit en wil je dit zo praktisch en efficiënt mogelijk aanpakken? Met deze tips pak je je oprit alvast doordacht aan en heb je er jarenlang plezier van.
Kies de perfecte bestrating
Bij het kiezen van de bestrating heb je keuze uit heel wat materialen. Stuk voor stuk met hun voor- en nadelen. We zetten even de 3 meest gekozen materialen op een rijtje:
1. Klinkers
Heel wat Belgen kiezen nog steeds voor klinkers om hun oprit aan te leggen. Ze zijn dan ook stevig en makkelijk te leggen. Ze gaan lang mee en veel onderhoud is er niet aan. Ze kunnen ook makkelijk tegen de vrieskoude en de kans op uitglijden is klein. Heel wat voordelen dus. Als nadeel is er de kans op verzakken na een aantal jaar en kalkaanslag kan voorkomen.
2. Natuursteen
Graniet en blauwe hardsteen zijn hier het populairst. Deze materialen zijn wel een stuk duurder dan klinkers. Ze gaan lang mee, maar kijk wel uit met het reinigen. Gebruik enkel milde producten die zich niet kunnen invreten.
3. Grind
Weinig budget? Grind is goedkoop en makkelijk te plaatsen. Nadeel is het geluid dat grind maakt en de onstabiliteit. Grind moet je ook geregeld aanvullen, anders ontstaan er putten.
Om rekening mee te houden
Aan je oprit begonnen? Wil je niet veel tijd besteden aan het onderhoud van je oprit, plaats er dan zo weinig mogelijk groen rond. Bladeren en bloemen moet je immers geregeld van je oprit verwijderen, wil je er geen vlekken op krijgen. Bij grind vormt dit minder een probleem.
Overdrijf niet met de oppervlakte van je oprit. Hoe meer oprit, hoe minder voortuin. Heb je meerdere auto’s, dan kun je hier natuurlijk wel rekening mee houden. Zorg dat je oprit in verhouding staat met de grootte van je woning, dan zit je altijd goed.