De meesten onder ons zijn zich er niet van bewust, maar vaak ligt de graad van vervuiling binnen ongeveer tien keer zo hoog als buiten. Schilderwerken kunnen bijdragen aan de achteruitgang van de luchtkwaliteit, maar gelukkig ook aan de verbetering. Het verschil zit ‘m in de soort verf.
Na enkele jaren van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe grondstoffen van organische oorsprong is het Franse bedrijf Algo Paint, gevestigd in de buitenwijken van Rennes, erin geslaagd om fossiele componenten van verf te vervangen door lokale, hernieuwbare grondstoffen. Een van de hoofdelementen van deze nieuwe generatie verven is… zeewier uit Bretagne.
Anders dan bij conventionele producten op de markt, die over het algemeen tot 65% uit aardolie bestaan, bestaan Algo-verven dankzij algen van aan de Franse kust.
Van parasiet tot kostbaar materiaal
Zeewier zijn levende wezens die in staat zijn om organisch materiaal te synthetiseren met behulp van lichtenergie. Ze verbruiken geen meststoffen of pesticiden en hebben geen vers water nodig voor hun teelt. Algen dringen ook niet binnen op landbouwgrond die gebruikt wordt om mensen te voeden. Tot slot wijzigen ze de biotop niet, maar houden ze de CO2 net vast en geven ze zuurstof vrij.
Alvorens verf te worden, wordt het waterige mengsel met de algen verrijkt met kaolien, plantaardige hars en eventueel kleurpigmenten. Al deze onderdelen zijn milieuvriendelijk. Bovendien beschikt zo’n verf over een hoge gladheid, een hoge dekkracht, een uitstekende penetratiekwaliteit van de ondergrond, een goede weerstand tegen de "grillen van de tijd" en een hoge doorlaatbaarheid. Daarnaast bieden Algo-verven een opmerkelijk rendement van 12 m² per liter, dankzij hun zeer hoge dekkracht. Algo Paint biedt een zeer gevarieerd kleurenpalet, of het nu gaat om muren, plafonds of houtwerk.