Je had misschien al vernomen dat steeds meer Belgen in garages investeren. Zij moeten weliswaar rekening houden met een aantal parameters…
Een winstgevende aankoop? Ja… of nee…
De opbrengst van een garage wordt over het algemeen gelijk of iets lager ingeschat dan die van een huis. Het grote voordeel is uiteraard de afwezigheid van kosten en onderhoud (of toch bijna) en de mogelijkheid om een opzegtermijn (in beide richtingen) van slechts één maand te voorzien.
Het allerbelangrijkste is de locatie. Een garage in het centrum van Brussel of aan zee snel verhuurd raken (en je kan er meer voor vragen), al ligt de aankoopprijs hoger. Hetzelfde geldt in de omgekeerde richting. Doorgaans wordt maandelijks tussen 50 en 200 euro gevraagd als huurprijs.
Een laadpunt voorzien?
Hoewel de meeste voertuigen nog steeds op fossiele brandstoffen rijden, is het waarschijnlijk dat dit over vijftien tot twintig jaar niet meer het geval zal zijn. Elektrische voertuigen winnen terrein, vooral in steden, en dus kan je zeker overwegen om een oplaadstation te voorzien. Akkoord, zo’n terminal heeft zijn prijs en de stroom moet ergens vandaan komen (en betaald worden), maar je kan ook weer een (fors) hogere huurprijs vragen. Een goede investering op lange termijn, denken wij.
Een BTW-nummer nodig?
Een garage is onderworpen aan heffingen en registratierechten. Voor een garage van 40.000 euro in het Brusselse Gewest moet je in totaal ongeveer 5.000 euro rekenen. Nog belangrijker om te weten is dat je BTW-plichtig bent, in tegenstelling tot wanneer je ander onroerend goed verhuurt. In de praktijk betekent dit niet alleen dat je 21% BTW bij de huurprijs moet voegen maar ook dat je over een BTW-nummer moet beschikken. Dit leidt tot een complexere boekhouding, weliswaar met belastingaftrek voor aankopen die verband houden met deze garages. Is je inkomen niet hoger is dan 25.000 euro per jaar, kan je kiezen voor het aftrekbare regime. Raadpleeg hiervoor je boekhouder…