In een tijd waarin we het bijna alleen over isolatie, passieve woningen en energie-efficiëntie hebben, kan je je terecht de vraag stellen waarom driedubbele beglazing niet meer mensen weet te overtuigen…
Driedubbele beglazing zorgt zonder enige twijfel voor een betere isolatie. De warmtetransmissie (Ug-waarde) geeft een duidelijk resultaat: terwijl het coëfficiënt van dubbele beglazingen doorgaans tussen 1,1 en 1,6 schommelt, geeft driedubbele beglazing beduidend betere resultaten: tussen 0,8 en 1, of soms zelfs veel lager wanneer de ruimte tussen de ramen met krypton is gevuld. In de zomer filtert driedubbele beglazing ook heel effectief de zonnestralen, wat de opwarming van de ruimte helpt te beperken.
NADELEN
Helaas worden deze voordelen voor een deel gecompenseerd door enkele nadelen:
- Minder licht: driedubbele beglazing maakt ruimtes minder helder en aangezien zonnestralen meer worden gefilterd, warmt de ruimte in de winter minder snel op.
- Gewicht: weet ook dat dit type beglazing erg zwaar is en er een specifiek raamkader en schroeven nodig zijn.
- Geluid: wat de geluidsisolatie betreft, verandert er bovendien niets, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Het zorgt niet voor betere resultaten dan dubbel glas.
- Prijs: waarschijnlijk de belangrijkste reden voor het lage succes, is tot slot dat driedubbele beglazing peperduur is.
CONCLUSIE
Ondanks deze nadelen bewijst driedubbele beglazing zijn nut in passiefhuizen, waar elke kleine ‘inspanning’ telt, maar in een traditionele woning zijn de kosten de beslissing niet waard: daarvoor is de energiewinst gewoonweg te laag. Een betere oplossing? Investeren in deftige dubbele beglazing en meer geavanceerde isolatie.