Energieverbruik koelkast laag houden: 5 fouten die je niet mag maken

De koelkast is één van de grootste energieverbruikers in huis. Een oud model verbruikt jaarlijks zelfs zo’n 500 kWh. Hoewel de beste nieuwere koelkasten dit verbruik tot een derde beperken, kan je op andere manieren nog enkele euro’s extra te besparen.

Diminuer la consommation de son frigo
Kevin Malik

1. Plaats de koelkast niet in de buurt van de oven

Klinkt meer dan logisch, en toch zijn er vreemd genoeg nog keukens waar dat wel het geval is. Een koelkast plaats je best zo ver mogelijk weg van warmtebronnen, zoals een oven, een radiator of zelfs gericht op een raam waar de zon volop door schijnt. Idealiter staat een koelkast in de kelder of garage…

2. Zet hem nooit pal tegen de muur

Het is niet altijd iets waar je aan denkt, maar zet je koelkast niet tegen de muur. Koelkasten produceren tijdens een normale werking warmte en deze warmte moet efficiënt worden afgevoerd om een optimale interne temperatuur te behouden. Als de koelkast tegen de muur staat, kan de warme lucht die het toestel afgeeft moeilijk circuleren, wat kan leiden tot oververhitting. Oververhitting kan niet alleen de energie-efficiëntie van de koelkast in gevaar brengen, maar ook leiden tot snellere slijtage van de interne onderdelen. Door de warme lucht vrij te laten circuleren, zorg je ervoor dat het apparaat efficiënter werkt en een langere levensduur heeft.

3. Vul de koelkast intelligent

Een lege of volledig gevulde koelkast verbruikt altijd meer. In het ideale geval zit deze voor ongeveer 70-80% vol. Weet dat koudste deel van de koelkast zich op de onderste verdieping bevindt, net boven de bakken. Vermijd ook om voedsel in de verpakking te laten zitten, wat ook een eerste stap kan zijn om in de toekomst afval te vermijden. De bovenkant van de koelkast is vaak iets minder koel dan de onderkant. Dat is dan ook de ideale plek om restjes, zuivelproducten en kant-en-klaarmaaltijden te bewaren. Zorg ervoor dat deze zone niet te vol zit, zodat de koude lucht vrij kan circuleren.

4. Check de temperatuur

Voor de koelkast is 4°C ideaal, voor de diepvriezer -18°C. Plaats een thermometer in je koelkast en controleer of de temperatuur niet te laag wordt regelmatig. Is dat wel het geval, dan verbruik je onnodig veel! Sommige koelkasten geven zelf hun temperatuur aan. Let er dus op wat ze aangeven.

5. Ontdooi hem regelmatig

Sommige nieuwere koelkasten beschikken over een no-frost functie die ijsvorming voorkomt. Heeft de jouwe dat niet, ontdooi de binnenkant dan minstens één keer per jaar. Een vorstdikte van 3 mm resulteert in een overconsumptie van maar liefst 30%. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om stof van de achterzijde te verwijderen, aangezien dit ook voor een hoger verbruik zorgt.

6. Sluit de deur

Ook dit spreekt voor zich, al kunnen we de vermelding niet laten. Hoe langer je de deur open laat staan, hoe hoger het verbruik van de koelkast.

7. Check of de deur goed afdicht

Een deur die slecht afgedicht kan ervoor zorgen dat de koude ontsnapt, waardoor het energieverbruik van je koelkast toeneemt. Controleer de deur regelmatig op dichtheid door de afdichtingen te inspecteren en je ervan te vergewissen dat ze in goede staat zijn. Als je tekenen van slijtage of scheuren ziet, overweeg dan om ze te vervangen voor een optimale isolatie.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je het energieverbruik van je koelkast aanzienlijk verlagen, geld besparen op je elektriciteitsfactuur en gaan voor een meer ecologisch verantwoorde levensstijl. Vergeet niet dat elk gebaar telt als het aankomt op het behoud van onze planeet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼