De maatschappij verandert, dus de manier waarop we wonen en waar we nood aan hebben ook. Onderstaande woonvormen winnen aan populariteit en zijn langzaamaan volwassen aan het worden. Misschien zit er wel een optie tussen om eens te bekijken?
Groepswonen en/of cohousing
Een eigen woning is vaak peperduur en dus niet voor iedereen haalbaar. Logisch dus dat groepswonen en cohousing in de lift zitten. Bij cohousing wordt bewust gekozen voor gezamenlijke ruimtes, maar toch voldoende privacy met een eigen slaapkamer, woonkamer, badkamer…
Ook woningdelen is een optie, maar dit is meteen een stuk verregaander. Hierbij deel je de volledige woning met je huisgenoten, op de slaapkamer na. Het zijn stuk voor stuk valabele opties voor mensen die misschien niet het budget hebben om een eigen woning te verwerven of er geen nood aan hebben. Meer en meer varianten zullen het levenslicht zien, omdat de woningprijzen blijven stijgen en er een tendens is naar kleiner, compacter en energiezuiniger wonen.
Zorgwonen
De maatschappij vergrijst en een zorgwoning speelt hier naadloos op in. Ook kangoeroewoningen passen in dezelfde trend. Ouderen wonen dan in bij een jong gezin, maar hebben een aparte voordeur en aparte ruimtes. Duowonen, waarbij veel meer ruimtes gemeenschappelijk worden gedeeld, is eveneens aan een opmars bezig. Vaak gaat het hier dan om een huis dat te groot werd voor de oudere en waar het gezin bij ingetrokken is.
Hamsterhuren
Deze vorm van wonen speelt dan weer in op het gebrek aan financiële middelen van heel wat (jonge) mensen om een eigen woning te verwerven. Hamsterhuren is er voor mensen die nog niet onmiddellijk de middelen hebben om een eigen woning te kopen, maar wel de ambitie hebben.
Het gaat om huren, maar waarbij bij de aanvang van het huurcontract, een aankoopprijs wordt afgesproken. Wanneer ze – veelal na 10 jaar – besluiten het huis te kopen, wordt de al betaalde huurprijs van de aankoopprijs getrokken. Zo gaat het betaalde huurgeld alvast niet verloren.