Water is essentieel voor je planten omdat ze zonder water kunnen groeien noch bloeien. Weet echter dat sommige soorten geen natrium verdragen, dat wordt gebruikt om water te ontharden, terwijl andere allergisch zijn voor kalksteen.
Onthard water mag op zich geen probleem zijn voor groene planten. Toch raden we aan om geen leidingwater te gebruiken dat langs een waterverzachter is gegaan, en wel om verschillende redenen: onthard water is over het algemeen veel rijker aan natrium (het hoofdbestanddeel van het zout dat gebruikt wordt om het water te verzachten), als het onderhoud niet regelmatig en rigoureus genoeg is, kunnen bacteriën zich in de filter vermenigvuldigen en het water verontreinigen en, in het geval van oudere leidingen, kan onthard water het lood en zink uit oude leidingen oplossen.
Als je planten natriumtolerant zijn en de ontharder is goed afgesteld en goed onderhouden, zou onthard water geen probleem mogen veroorzaken. Andere systemen (CO2, magnetisch…) hebben niet dezelfde nadelen. Ze voegen geen zout toe, maar zijn wel effectiever tegen kalksteen.
Regenwater boven
Meer dan onthard water of conventioneel stadswater, is regenwater geschikt voor het besproeien van planten. Het bevat minder kalksteen en chloor, maar meer mineralen en sporenelementen. Zuurhoudende planten (azalea, heide, rhododendron, magnolia of skimmia japonica) hebben een duidelijke voorkeur voor regenwater. Gelukkig zijn dit tuinplanten die vaak alleen maar water krijgen…. als dat uit de lucht komt gevallen.
In geval van droogte geef je je planten bij voorkeur water uit de regenbak of put in de plaats van stadswater. En, last but not least, regenwater is altijd op de juiste temperatuur en kan direct worden gebruikt om planten water te geven, terwijl stadswater, vaak kouder, een thermische schok kan veroorzaken bij je groene vrienden…