Je droomhuis gevonden? Dan moet je er nog op bieden om de verkoper over de streep te trekken. Geen paniek, we leggen uit wat je te doen staat…
Wat houdt dat precies in, een bod op een huis doen?
Op een huis bieden, is niet iets om lichtvaardig op te vatten. Eerst en vooral moet je alle details weten om zeker te zijn van je stuk. Zo’n bod is trouwens bindend, dus als de verkoper het aanvaardt, gaat de verkoop door aan de prijs die je hebt opgegeven. Weiger je, volgt een schadevergoeding (meestal 10% van het bod).
Bepaal en controleer het bedrag op voorhand
Hoeveel bespaar je? Heb je een hypothecaire lening nodig? Zo ja, hoeveel kan je maandelijks terugbetalen? Wat is je maximumbod? Bied nooit boven je stand; het zou zonde zijn om een lening af te sluiten die je niet kan terugbetalen, met alle gevolgen van dien.
Alles op papier
Dit zal ervoor zorgen dat de overeenkomst duidelijk en nauwkeurig is. Het aankoopvoorstel moet worden uitgevoerd volgens de regels van het bedrijfsleven. Dit vereist opschortende clausules en verklaringen die je indekken, zoals het verkrijgen van een krediet. Vermeld in je offerte de prijs, zowel in cijfers als in woorden, en vergeet zeker niet om aan te geven om welk onroerend goed het precies gaat.
Niet voor eeuwig…
Aarzel niet om je bod in tijd te beperken. Voeg bijvoorbeeld de woorden "aanbod geldig tot xx/xx/xx" toe. Anders blijft je voorstel geldig, zelfs als de verkoper het 6 maanden later pas aanvaardt. Herlees de tekst grondig om onbedoelde fouten te voorkomen.
Kan je afzien van je bod?
Dat kan, maar alleen in deze twee situaties:
– de verkoper heeft niet gereageerd op het aankoopvoorstel.
– de verkoper heeft het aanbod geweigerd of niet gereageerd binnen de door jou opgegeven termijn.