Als dat mogelijk is, is je huis van buitenaf isoleren op technisch vlak de beste oplossing. Maar let op, want dat is niet iets wat je zomaar doet.
Muren vertegenwoordigen ongeveer een kwart van het warmteverlies van een huis. Ze isoleren, is dus meer dan gewoon aangeraden. De drie courantste oplossingen zijn: isolatie van binnenuit, spouwisolatie (d.w.z. in de spleet tussen de gevelsteen en de bouwstenen) en isolatie van buitenaf. De laatste methode krijgt onze voorkeur indien het mogelijk is, omdat het zorgt voor een betere continuïteit van de isolatielaag, helpt om een goede thermische inertie in huis te behouden en een aantal technische problemen voorkomt.
Duurder
Jammer genoeg is van buitenaf isoleren over het algemeen het duurst omdat deze techniek de installatie van steigers met zich meebrengt, net als verschillende andere extra kosten (verplaatsing, aanpassing of vervanging van ramen en drempels…) en het aanbrengen van een externe beschermlaag (pleister of andere bekleding) vereist.
Een bouwvergunning nodig
Bij nieuwbouw is er geen specifieke vergunning nodig. Voor wie renoveert, gelden andere regels aangezien je door een bestaand gebouw van buitenaf te isoleren het uiterlijk ervan verandert en dan moet een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Omdat in België niks eenvoudig is, moet je precies uitzoeken wat de regels zijn, afhankelijk van waar je woont, want ze verschillen van gewest tot gewest. Bovendien kan de verplichting om een bouwvergunning aan te vragen afhankelijk zijn van de precieze situatie (hoe dik de isolatie moet zijn, of de huizen op één lijn staat of niet, of de voorgevel naar de straat is gericht, enz.) Je kan dus maar beter contact opnemen met je gemeente voor precieze informatie.
Onmogelijk?
Hoewel elk verzoek van geval tot geval wordt bekeken, worden aanvragen voor gebouwen die als erfgoed worden aanzien doorgaans afgewezen. Maar bijvoorbeeld ook voor huizen die zich vlak naast de straat of aan de rand van een bouwzone bevinden (zo kan bijvoorbeeld een maximale dikte worden opgelegd). Je moet er ook rekening mee te houden dat, als externe isolatie wordt geaccepteerd, het type gevelbekleding (pleister, gevelbekleding of baksteen) kan worden opgelegd volgens de stedenbouwkundige regels die in je gemeente van kracht zijn.