Van de verschillende soorten investeringen is een huurwoning kopen misschien wel de aantrekkelijkste. Naast het feit dat het een uitstekende bron van maandelijkse inkomsten vormt, is een meeropbrengst doorgaans verzekerd bij de wederverkoop. Toch kunnen bepaalde ‘beginnersfouten’ ervoor zorgen dat je investering uitdraait op een nachtmerrie.
1. Onvoldoende opzoekingswerk
Typische beginnersfout nummer 1: onvoldoende opzoekingswerk doen. Je hoeft niet de Sherlock Holmes uit te hangen door elk detail te analyseren, maar overschat nooit het belang van goed onderzoek. Vastgoed vraagt om de nodige zorgvuldigheid. Neem de tijd nemen om uit te zoeken wat je wel en niet wil. En zelfs als je een bod moet doen, kies dan niet overhaast. Dit geldt zowel voor de zoektocht naar de woning als voor de bezichtiging. Let op details die je duur kunnen komen te staan, of het nu gaat om reparaties of administratiekosten!
2. Niet voldoende nadenken over je bod
Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, is het van groot belang om er zeker van te zijn dat de prijs die je biedt overeenkomt met de werkelijke waarde van de woning. Analyseer de markt en vergelijk met andere panden om tot een aankoopprijs te komen die je een voordeel biedt. De prijs die je biedt, moet redelijk zijn in verhouding tot de prijzen van vergelijkbare panden in de buurt. Als je een te lage prijs biedt, loop je het risico dat je de verkoper irriteert en je kansen om de woning te bemachtigen in gevaar brengt. Een te hoog bod kan er dan weer toe leiden dat je meer betaalt dan de woning eigenlijk waard is. Kortom: laat je niet meeslepen door je emoties!
3. Geen rekening houden met locatie
Bij vastgoed is de ligging erg belangrijk. Hoe dichter het pand bij het centrum, scholen en winkels ligt, hoe groter de kans dat het snel verhuurd geraakt! Een woning in een populaire buurt kan als een magneet werken op huurders. Zorg er dus voor dat je investering goed gelegen is, dicht bij voorzieningen, openbaar vervoer en andere economische activiteit. Ga bij voorkeur voor grote steden en economisch aantrekkelijke locaties.
4. Je investering niet berekenen
Vastgoed, da’s een cijferspel. Voor je gaat investeren, is het dus cruciaal om nauwkeurige berekeningen te maken. Maak een schatting van de totale kosten van je investering, inclusief aankoopkosten, noodzakelijke renovaties en beheerkosten. Het is cruciaal dat je deze cijfers kent. Vergelijk dit met de potentiële huurinkomsten om de winstgevendheid van je investering te bepalen. Laat geen ruimte voor financiële improvisatie. En je rekent beter voorzichtig dan overmoedig…
5. Niet anticiperen om onvoorziene omstandigheden
Zelfs met een minutieuze planning kunnen er zich onvoorziene situaties voordoen bij het beheer van een huurwoning. Duurdere reparaties, langere leegstandsperiodes of geschillen met huurders kunnen je winstgevendheid beïnvloeden. Om te voorkomen dat je verrast wordt, bouw je een reservekapitaal op waarmee je deze onvoorziene situaties aankan. Bouw ook veiligheidsmarges in wat je financiële berekeningen betreft om je op die manier te beschermen tegen marktschommelingen en onvoorziene gebeurtenissen in de wereld van het vastgoed.
6. Een te hoge huur vragen
Natuurlijk wil je winst maken op je huurwoning, maar een hoger dan gemiddelde huur vragen voor de ligging van de woning zal eerder averechts werken: het zal je toekomstige huurders afschrikken en leegstandsperiodes langer maken. Dit zal een negatieve invloed hebben op je rendement, en daardoor zal je op alle vlakken minder goed af zijn. Zorg ervoor dat de huur die je vraagt in lijn is met de lokale huurmarkt.
7. Geen contract, geen bewijs
Maak een contract op met daarin alle belangrijke details met betrekking tot de huur en vraag huurders om het te ondertekenen. In geval van problemen met de huurder, heb je schriftelijk bewijs, ondertekend door de huurder. Mondelinge afspraken hebben geen waarde bij een geschil. Dek je in! Dit geeft je een solide juridische basis in het geval van problemen en het zorgt voor meer gemoedsrust. En vergeet ook niet om de huurovereenkomst te registreren…