Onderhoud verwarmingsketel: elke 2 of 3 jaar? Wat zegt de wet?

De winter nadert en je verwarming draait misschien al. Moest het nog niet gebeurd zijn, is het hoog tijd om een onderhoud te voorzien. Een onderhouden ketel is immers efficiënter en dus zuiniger.

In de zomermaanden kan een verwarmingsketel verstopt raken. Als je weer begint te verwarmen, riskeer je dat er schade optreedt. Het onderhoud van een ketel garandeert met andere woorden de betrouwbaarheid ervan. Wacht in ieder geval niet te lang: in de winter worden alle loodgieters overspoeld met aanvragen, vaak door gebrek aan onderhoud. En als het te laat is, is het te laat…

Nog een goede reden om je ketel te laten onderhouden: zo’n controle van de installatie is wettelijk verplicht én moet door een erkende vakmens worden uitgevoerd.

In Vlaanderen

Gasketels moeten om de twee jaar worden geïnspecteerd, de overige ketels (olie of vaste brandstof) elk jaar. In tegenstelling tot in Brussel en Wallonië moet de schoorsteen verplicht worden geveegd.

In Wallonië

Mazoutketels moeten jaarlijks worden geïnspecteerd en dat geldt ook voor wie verwarmt met hout, pellets of kolen. Gasgestookte apparaten moeten om de drie jaar (vermogen minder dan 100 kW) of om de twee jaar (vermogen meer dan 100 kW) worden gecontroleerd. Een audit is ook verplicht voor verwarmingsinstallaties van meer dan 20 kW die 15 jaar jaar of ouder zijn, en dit voor alle soorten brandstof.

In Brussel

Hier moet het onderhoud plaatsvinden om de twee jaar (op gas) of jaarlijks (olie of vaste brandstof). Bovendien moet elke 15-jarige ketel worden gecontroleerd, ten laatste het jaar nadien.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼