VR breekt door in de bouwsector

Bouwen en verbouwen is vaak een berekende gok. Een tekening, renders of een maquette zeggen wel iets, maar blijven vaak te abstract

La réalité virtuelle s'impose dans le secteur de la construction
Fauxels

De technologie van Virtual Reality (VR) verovert de bouw- en renovatiesector met rasse schreden. Het biedt innovatieve oplossingen voor het plannen en visualiseren van projecten en zorgt voor een revolutie in de manier waarop we onze leefruimtes ontwerpen en bouwen. VR opent heel wat mogelijkheden om je efficiënt te laten begeleiden tijdens de werken! Dankzij deze technologie kan je door je badkamer wandelen en een rondleiding door je huis krijgen lang voordat de eerste steen is gelegd.

Een immersieve ervaring

Heel wat architecten gaan tegenwoordig aan de slag met VR en de bedrijven die bezig zijn met 3D-modellen zijn niet meer te tellen. Een positieve ontwikkeling die dan misschien nog wel in de kinderschoenen staat, maar wel perspectieven opent. Als consument kan je jezelf met dit VR-systeem immers in de best mogelijke omstandigheden inleven, zodat je optimale keuzes kan maken. Bovendien is er natuurlijk het commerciële aspect: een virtueel huis waarin je kan rondlopen, verkoopt makkelijker dan een model op papier.

Bouwen en renoveren zijn complexe activiteiten waarbij vaak grote beslissingen met een stevig prijskaartje moeten worden genomen. Voor de komst van virtual reality moesten klanten en professionals vertrouwen op vaak abstracte tekeningen en maquettes om het eindresultaat te visualiseren. Deze maquettes zijn vaak klein, niet erg gedetailleerd en bieden een eenzijdig beeld. Bovendien vallen ze amper aan te passen. Met Virtual Reality behoren deze problemen tot de verleden tijd. In enkele muisklikken past de architect het ontwerp aan en kan je als klant in realtime de impact van de wijzigingen bekijken. Veel meer dan een softwareprogramma, een krachtige computer en een VR-bril is er niet nodig. Door deze immersieve ervaring krijg je een beter inzicht in de lay-out van de ruimte, de indeling van de kamers en de beschikbare ontwerpopties.

Kies de juiste architect

3D-projectoren zijn al relatief krachtig, maar virtual reality gaat veel verder. Je kan een virtuele wandeling door je nieuwe huis maken of de geplande renovaties bekijken.

Naast het visualiseren van de ruimte zorgt virtual reality er ook voor dat je als klant interactief kan omgaan met de elementen om je heen. Je kan bijvoorbeeld vloermaterialen veranderen, de kleur van de muren aanpassen of zelfs meubels verplaatsen om te zien hoe verschillende keuzes de algemene look van de woning beïnvloeden. Je kan altijd aanpassingen doen in overleg met de architect of aannemer, totdat het ontwerp helemaal naar je zin is.

Bovendien kan deze technologie fouten helpen voorkomen doordat professionals potentiële problemen kunnen opsporen en corrigeren voordat de werken beginnen. Door de ruimte virtueel te verkennen kunnen architecten bijvoorbeeld ontwerpconflicten, meetfouten of doorstromingsproblemen identificeren die de bruikbaarheid van het gebouw kunnen belemmeren. Geen vervelende verrassingen meer met dit systeem!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼