In een matras mag je gerust investeren, aangezien een goed exemplaar je 10 jaar lang heerlijke nachten kan bezorgen. De juiste keuze maken, is noodzakelijk…
1. De vulling
In tegenstelling tot de vering is de vulling geen dragend element, maar een comfortelement, dat niet te onderschatten is voor mensen met slechte gewrichten. Het maakt het ook mogelijk om de productiekwaliteit van een matras te bepalen, want hoe dikker en met hoe meer natuurlijke materialen, hoe beter.
Kunststoffen die geen transpiratievocht absorberen, moeten worden vermeden en maken van de matras een broedplaats voor mijten en schimmels. Wol, katoen of linnen hebben de voorkeur. Dankzij hun thermoregulerende eigenschappen houden deze materialen je matras op de juiste temperatuur. Wie voor wol kiest, zal nooit een koude matras hebben. Zijde zorgt dan weer voor frisheid in de zomer en warmte in de winter, terwijl katoen ideaal is voor mensen die veel zweten. Deze stof staat bekend om zijn hydrofiele eigenschappen, die de vochtopname bevorderen.
Sommige modellen beschikken ook een winterzijde, vaak van wol, en een zomerzijde, van katoen of linnen. Weet alvast dat een afneembare hoesmatras de ultieme hygiëne biedt. Zo’n hoes kan immers gemakkelijk gewassen worden.
2. De basis
Wat professionals "de kern van de matras" noemen, moet zorgvuldig worden gekozen.
Schuim, polyether of polyurethaan, zogenaamde schuimmatrassen, worden niet aanbevolen in vochtige ruimtes en evenmin voor mensen die hevig zweten. Zulke modellen worden niet aanbevolen voor dagelijks gebruik. Daarnaast hebben ze vaak een lage hardheid, een gemiddeld comfort en een relatief korte levensduur. Betaalbaar zijn ze natuurlijk wel.
Iets duurder, maar onder te brengen in dezelfde categorie zijn traagschuimmatrassen. Ze passen zich beter aan de vorm van het lichaam aan dan een conventionele schuimmatras, maar na verloop van tijd vallen ze in.
Natuurlatex-matrassen hebben vele voordelen: ze zijn van nature hypoallergeen, bieden een gerichte stevigheid dankzij verschillende comfortzones, een langere levensduur in vergelijking met schuim en vooral een beter ademend vermogen dankzij een netwerk van cellen. Ze zijn ook flexibel en niet vervormbaar.
Conventionele veren hebben geleidelijk plaatsgemaakt voor multispirale veren, bestaande uit één enkele staaldraad die een meer homogene ondersteuning biedt. Desondanks is het beter om te kiezen voor de nieuwste evolutie op dit gebied: pocketveren, waardoor de matras zich kan aanpassen aan alle gewichten en maten. Hier is elke veer onafhankelijk en verpakt in een individuele zak, wat de vrije luchtcirculatie optimaliseert voor een optimale ventilatie en dus een goede beddengoedhygiëne. Bovendien wordt elk deel van het lichaam onafhankelijk van elkaar ondersteund. De druk wordt alleen lokaal uitgeoefend op de veren, wat voor een groot comfort en perfecte slaaponafhankelijkheid zorgt bij koppels.
3. De dichtheid
Extreme stevigheid wordt niet aanbevolen, net als te veel flexibiliteit. De moeilijkste opdracht is het vinden van de juiste balans, die wordt bepaald door de lengte en het gewicht van de persoon.
Is de matras te hard, is dat slecht voor je wervelkolom want je lichaam zakt niet genoeg. Is ze anderzijds te zacht is, dan zal je wervelkolom de neiging hebben om in de andere richting te buigen en ook dat kan rugklachten veroorzaken. Wie last heeft van artrose of reuma, kan ervan meespreken.
4. Boxspring
Het is ook belangrijk om de boxspring te vervangen wanneer je besluit om een nieuwe matras te kopen. Is je matras aan het einde van zijn levensduur, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor je boxspring.
Tot slot een cruciale vraag: is het noodzakelijk om de matras te proberen voor de aankoop? Niet noodzakelijkerwijs! Veel merken bieden tegenwoordig "garanties" tot 6 maanden om je in staat te stellen de juiste keuze te maken. Da’s immers niet op 1, 2, 3 gebeurd…