Welk beddengoed in de winter? Check deze 5 alternatieven!

Linnen, katoen, flanel, polyester… Elk materiaal heeft unieke eigenschappen en daardoor is het belangrijk om te weten te komen wat bij jou past, meer bepaald door de voor- en nadelen van de verschillende lakentypes met elkaar te vergelijken. Dé garantie voor een goede nachtrust!

"In de winter gebruik je flanel", zei oma toen ze de flanellen lakens eind september uit de kast haalde en deze gebruikte tot het weer warmer was. Flanel is dan ook zeer zacht en bijzonder geschikt voor mensen die gevoeliger zijn voor kou.

Technisch gezien komt katoenflanel overeen met een geweven katoen om de thermische eigenschappen ervan te vermenigvuldigen. Het is dus een ideaal textiel voor het winterseizoen. Een bedlinnen van katoenflanel is eigenlijk voorzien van een extra laag, wat zeer aangenaam is tijdens de koudste nachten van het jaar. Dit materiaal is alom bekend bij mensen die gevoelig zijn voor de kou of die graag slapen in een koele kamer. Wie anderzijds last heeft van overmatige transpiratie of wie het niet graag te warm heeft, vermijdt dit materiaal maar beter

Badstof?

Flanel kan worden aangevuld met badstof, samengesteld uit 80% katoen en 20% polyester. De zachtheid ervan is het belangrijkste kenmerk. Zulke hoeslakens hebben het grote voordeel dat ze de warmte reguleren en je warm houden tijdens de winter. Bovendien is badstof rekbaar zodat je het laken perfect op je matras kan passen.

Fluweel?

Fluweel is een zeer warme stof en eigentijdser. Het wordt voornamelijk gebruikt om lakens en dekbedovertrekken te maken. Gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide, zorgt fluweel voor comfort en weerstand. Fluweel is een zacht en aangenaam materiaal en ideaal voor de meest gevoelige mensen.

Linnengoed?

Linnen is een edel en natuurlijk materiaal en heeft niet langer de ruwe, stijve uitstraling van weleer. Tegenwoordig wordt linnen gebruikt om lakens zachter te maken. Het is koel in de zomer en warm in de winter, waardoor het ideaal is voor mensen die de neiging hebben om in bed te zweten of die het niet koud hebben. Linnen heeft echter ook een groot nadeel: het kreukt al na enkele minuten in bed en is bijzonder moeilijk te strijken. Een alternatief wordt vaak voorgesteld door de verkopers, namelijk een mix van katoen en linnen dat gemakkelijker te strijken is en minder snel kreukt.

Katoen?

Katoen is resistent, duurzaam, gemakkelijk schoon te maken, zacht, gemakkelijk te wassen en thermoregulerend. Het laat je beddengoed ademen en is in staat om vocht te absorberen. Het is ook bijzonder goedkoop. De gebreken? Het kreukt gemakkelijk en is niet bijzonder verwarmend.

Katoensatijn?

Katoensatijn ontstaat dankzij een weeftechniek die de stof gladder maakt dan conventioneel katoen. Hoe hoger het aantal garens per cm², hoe fijner. De kwaliteit is dus afhankelijk van het gewicht en het aantal gebruikte draden per cm². Als de kenmerken duiden op 220 garens of meer, dan is het katoensatijn. Dit laatste is het zachtste materiaal dat uit katoen kan worden verkregen. Katoensatijn staat dan ook bekend om het aangename gevoel dat het biedt, een beetje vergelijkbaar met zijde. Wat de thermische eigenschappen betreft, is katoensatijn evenwaardig aan conventioneel katoen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼