Het water in je douche gratis verwarmen: kan dat?

Zelfs in België kan de zon het water van je badkamer verwarmen of je verwarmingsinstallatie ondersteunen. We leggen je uit hoe…

De werking is vrij eenvoudig: water circuleert door al de panelen en wordt opgewarmd door zonnestralen. Wanneer de zonnestralen niet sterk genoeg zijn om je sanitair water te verwarmen, neemt een traditioneel verwarmingssysteem het over.

In onze regio wordt geschat dat 60% van de noden van een gezin kan worden opgevangen door dit systeem. Voor een gemiddeld gezin moet je minimaal 4 m2 aan zonnepanelen tellen, geïnstalleerd op een dak zonder schaduw (bij voorkeur zuidelijk gericht).

De voordelen

Dankzij dit systeem kan je besparen op je energiefactuur, want de verwarming van sanitair water neemt al snel 10 tot 20% van de energiebehoeftes van een gezin in! Je bespaart geld, het is goed voor het milieu en zonnepanelen vragen heel weinig onderhoud (houd ze gewoon proper). Door de beperkte oppervlakte die nodig is om water te verwarmen, heb je geen enorm groot dak nodig!

Ter ondersteuning van de centrale verwarming

Een zonneboiler kan ook gebruikt worden als ondersteuning van de centrale verwarming. Het water dat in het netwerk circuleert is al voorverwarmd dankzij een buffertank. De ketel moet dus niet op volle kracht draaien om het water op temperatuur te krijgen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼