Nieuwe wettelijke regels voor burenaangelegenheden op komst

Jan Roodhooft
Jan Roodhooft | 11 februari 2020

Je las misschien al in de krant dat er nieuwe wettelijke regels komen rond burenhinder en andere discussies die je met je buren kan hebben. Maar wat is er precies aan de hand en wat verandert er exact?

Waarover gaat het?

Het parlement heeft eind januari een nieuw wetboek goederenrecht goedgekeurd. Dat regelt niet alleen burenproblemen maar ook bv. de wettelijke regels rond eigendom en mede-eigendom, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, opstalrecht enz. Het is dus met andere woorden niet alleen het ‘burenrecht’ dat wordt aangepast.

Vanaf wanneer?

De nieuwe wet geldt op dit moment nog niet. Dat zal pas het geval de eerste dag van de 18e maand na publicatie in het staatsblad. Die publicatie gebeurde nog niet. Het valt dus te verwachten dat de nieuwe regels zullen gelden vanaf ergens eind 2021. Tot dan blijven de bestaande wettelijke regels verder gelden.

Wat wijzigt er?

De nieuwe wet geeft duidelijk aan wanneer er sprake is van burenhinder. Verder wordt vermeld welke maatregelen kunnen worden bevolen als er zich hinder voordoet. Zo kan men bv. een schadevergoeding vragen, een vergoeding van de kosten om maatregelen te nemen op het gehinderde onroerend goed om de last tot het normale niveau te verminderen of het opleggen van maatregelen die de bovenmatige hinder verminderen tot het normale niveau. Bovendien wordt het ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen om burenhinder te vermijden.

Daarnaast neemt de wet ook regels op rond gemene afsluitingen, gemene muren enz.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼