Af en toe raast er eens een storm zoals Dennis door het land en dan is het alle hens aan dek. Een storm kan stevige schade met zich meebrengen.
Gelukkig kun je je indekken met een goede verzekering. Maar wat is dat stormschade en wat dekt de verzekering, Wij geven je de basics mee.
Wat is stormschade?
Schade die aangericht werd door een storm met minstens windkracht 7, valt onder stormschade. Deze kracht moet gemeten zijn door het KMI. Ook regionaal kan een storm lelijk huishouden. Als meerdere bewoners in een straal van 10 kilometer schade aanmelden bij hun verzekeraar, dan wordt deze schade meestal ook gedekt.
De woning- en/of inboedelverzekering
Stormschade aan je woning wordt meestal gedekt vanuit je woningverzekering, al kan de inboedelverzekering ook soms nodig zijn. Stormschade zit in principe vast in je woningverzekering inbegrepen. Alles aan je woning en wat er aan vastzit wordt in principe gedekt. Losse onderdelen in je tuin vallen dan weer onder de inboedelverzekering.
Huur je, dan ben je ook zelf verantwoordelijk om deze verzekering af te sluiten. Neem bij schade in elk geval contact op met de verhuurder.
Welke stormschade wordt vergoed?
Stormschade die veroorzaakt wordt door een storm hoger dan windkracht 7 wordt in principe vergoed. Bij sommige verzekeraars is de windkracht zelfs geen doorslaggevende factor. Is er naast de directe schade aan je eigen woning, ook gevolgschade voor de buren of zit je met een lek door wegwaaiende dakpannen? Contacteer dan ook je verzekeraar. Let wel, kan de verzekeraar aantonen dat er slecht onderhoud aan de basis ligt of dat je de schade had kunnen voorkomen, dan krijg je vaak helemaal niets.
Houd er wel rekening mee dat er vaak een eigen risico is. Veelal gaat het om een bedrag tussen de € 150 en € 500, maar dit kan variëren. Deze kosten heb je dus sowieso door de storm.
Stormschade melden
Zit je met stormschade meldt dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Het bedrag dat je uitgekeerd krijgt, hang vaak samen met de staat en de leeftijd van de spullen. Vaak wordt de 40%-regeling gebruikt. Is je meubelstuk nog meer dan 40% van de nieuwwaarde waard, dan krijg je vaak het totaalbedrag terug.