Ze zullen de dood van benzine- en dieselauto’s inluiden en binnen afzienbare tijd overal rondrijden. Maar alvorens je overgaat tot de aankoop van een elektrische auto, moet je er zeker van zijn dat het elektrische systeem van je woonst hem wel aankan. Wat moet je hierover weten? We maken de balans op!
Zoals de zaken er nu voor staan, is de elektrische auto niet voor iedereen weggelegd. Afgezien van de hoge prijs (voor het ogenblik) legt het gebruik ervan een aantal beperkingen op. Kun je hem bijvoorbeeld thuis opladen? Heb je een garage of een parkeerplaats met een stroomvoorziening nodig?
Hoeveel vermogen?
Het eerste wat je moet weten, is de kracht van je installatie en de kracht die nodig is om de auto op te laden die je wilt. Als het vermogen niet voldoende is of als je vreest dat dit het geval is wanneer energieverbruikende apparaten in werking zijn, vraag dan uw energiedistributeur om het vermogen van je installatie te verhogen of om over te schakelen op driefasen. Het is verstandig om het advies van een goede elektricien in te winnen.
Opladen via een conventioneel stopcontact
Hoewel de meeste fabrikanten een kabel voor een standaardstekker leveren, raden ze het gebruik ervan niet aan! Zo’n oplaadbeurt duurt erg lang (voor sommige modellen moet je bijna een dag tellen om de batterij op te laden van 0 tot 100%!) en het is ook niet de veiligste oplossing…
Opladen via een terminal
De aanbevolen oplossing is een terminal. Da’s niet alleen veel sneller, maar ook veiliger omdat zo’n systeem een eigen stroomonderbreker en differentieelschakelaar heeft. Bovendien zijn sommige terminals in staat om het vermogen dat aan de auto wordt geleverd te verminderen wanneer andere apparaten in gebruik zijn en om het opladen te plannen tijdens de daluren.
De installatie van een dergelijk laadstation kost tussen 1.000 en 2.000 euro, maar wordt soms door de fabrikant aangeboden bij de aankoop van een voertuig.