Hevige wind, een massa bladeren en ander vuil: je dakgoot geregeld proper maken is een must, zeker in bosrijk gebied. Maar hoe pak je dat aan en hoeveel keer per jaar moet je je dakgoot reinigen? Wij vertellen je er meer over.
Meer in een bosrijk gebied
Het spreekt voor zich dat je je dakgoot meer moet reinigen in een bosrijk gebied dan in een stadskern. Zit je met veel bomen in de buurt, dan kun je het best eind november, jaarlijks je dakgoot reinigen. Tegen dan zijn de meeste bladeren gevallen. Takjes en mos verwijder je het best in een droge periode dus in het late voorjaar nogmaals je dakgoot reinigen, is zeker en vast geen slecht idee. Beter een keer meer, want zo voorkom je verstoppingen. Woon je in een stad of dorpskern zonder veel groen, dan hou je het op één keer per jaar.
Pak het veilig aan
Je werkt op hoogte dus neem de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. Gebruik een stevige ladder en zet deze stabiel. Bij voorkeur is er ook steeds iemand in de buurt als je aan de slag gaat.
Dakgoten van platte daken lopen meer risico
Omdat dakgoten van platte daken vaak aan de binnenkant uit roofing bestaan, kunnen er zich na verloop van tijd barstjes beginnen vertonen. Begint na een regenbui water langs de gevel weg te lopen, dan is dat een signaal dat er wat aan de hand is met je dakgoot. Er zijn twee oplossingen om dit probleem aan te pakken. Een tijdelijke en een meer permanente.
In het eerste geval behandel je de dakgoot met teer. Op deze manier kun je een aantal jaren verder. Met een nieuwe waterdichte laag kies je voor een oplossing op lange termijn. Hiermee zit je in principe toch zeker een twintigtal jaar goed. Het eerste kun je in principe zelf doen, de tweede ingreep laat je maar beter aan een specialist over.