Heel wat mensen denken dat het toilet het verlengde is van de vuilbak. Onze toiletten zijn echter alleen gemaakt om onze “boodschappen” en ons toiletpapier op te vangen. Meer niet!
Eender wat in het toilet gooien kan een negatieve invloed hebben op het milieu, maar ook op de afvoer en op zuiveringsstations. Hieronder vind je acht zaken terug die je zeker niet in het toilet mag gooien om de hele keten die in werking treedt nadat wij onze boodschap hebben achtergelaten niet in de war te brengen.
Wattenstaafjes
Wattenstaafjes staan in de top 10 van afval dat het vaakst teruggevonden wordt in de oceaan en op stranden overal ter wereld. Ze zijn namelijk te klein om door de filters van zuiveringsstations te worden tegengehouden. Een supervervuiler die gelukkig uit onze winkels werd verbannen (de plastic variant dan toch) door een Europese richtlijn.
Wegwerpreinigingsdoekjes
In tegenstelling tot papieren zakdoekjes zijn reinigingsdoekjes moeilijk af te breken en heel slecht voor het milieu. Eens ze in de riolering zitten, zuigen ze water en vuil op en worden ze een stroperige massa. Perfect om de doorgang van zuiveringsstations te verstoppen!
Geneesmiddelen
Vervallen geneesmiddelen moeten altijd teruggebracht worden naar de apotheker. Zuiverinsstations zijn niet gemaakt om dat soort afval te verwerken. Daardoor komen er in de natuur heel wat moleculen terecht die de fysiologie van waterorganismen verstoort, waardoor sommige vissen zelfs van geslacht veranderen!
Javel en afgeleide producten
Javel (bestaande uit natriumhypochloriet en zout) is heel slecht voor het milieu en tast septische putten aan. Wanneer het in de natuur terechtkomt, vernietigt het ook heel wat micro-organismen. Om je toilet te poetsen gebruik je beter witte azijn of bicarbonaat!
Kattenbakvulling
Ook al staat op de verpakking dat het in het toilet gegooid mag worden, dat doe je nooit met kattenbakvulling! De nieuwste spoelbakken, die minder water verbruiken, kunnen geen grote, vaste brokken verwerken. Resultaat? De kattenbakvullig blokkeert je leidingen!
Maandverband en tampons
Gemiddeld heeft een maandverband of een tampon die in het toilet gegooid wordt zo’n 500 jaar nodig om volledig opgelost te geraken. Dat komt door de synthetische stoffen waar het uit bestaat. Maandverband en tampons zuigen water en vuil op en zorgen zo voor grote verstoppingen!
Chemische producten
Verf, oplosmiddel, mest, huishoudmiddelen zijn heel moeilijk te vernietigen met behulp van conventionele zuiveringsprocessen. Resultaat: de waterfauna- en flora proeven van het gebruikte en besmette water dat in de natuur terechtkomt!
Kauwgom
Kauwgom heeft minstens vijf jaar nodig om afgebroken te worden. Kauwgom lost niet op in water en kan dus je toilet verstoppen door zich vast te hechten in je leidingen. Gooi je kauwgom dus in de vuilbak!