Face it, de keuken vormt al een tijdje het kloppende hart van het familiale gebeuren. Samen koken, huiswerk maken of de dag even overlopen, de kans is groot dat je kookeiland er dienst voor doet. Je keukenblok heeft dus meer en meer een sociale functie. Wij zetten even alle voor- en nadelen op een rijtje.
Je hebt wel wat ruimte nodig
Je het toch wel zo’n 18 m2 nodig om een volwaardig keukeneiland te kunnen plaatsen. Houd voldoende ruimte over en zorg voor voldoende bewegingsvrijheid rondom het keukeneiland. De verhoudingen moeten goed zitten.
Laat je keuken overgaan in de woonkamer
Een kookeiland kan voor een naadloze overgang zorgen naar de woonkamer. Een snel ontbijt, aperitieven met de gasten of meevolgen wat in de woonkamer wordt gezegd, met een kookeiland kan het.
Denk na over de functies
Hoewel de naam kookeiland anders doet vermoeden, wordt de kookplaat vaak elders voorzien. Vaak wordt een spoelbak gecombineerd met een werkblad en klaar. Zorg voor voldoende kastruimte onder je kookeiland en voldoende plek op je werkblad. Een kookeiland wordt meestal gecombineerd met een volledige kastenwand met daarin ook de koelkast, oven, …
Ga voor een efficiëntie indeling
Naast de spoelbak, wordt vaak ook de vaatwas in het eiland voorzien. Hoe efficiënter de indeling, hoe handiger het werken is en hoe minder afstand dat je moet afleggen. Weet dat je nooit over voldoende werkblad en stopcontacten kunt beschikken. De zijkant van het kookeiland of een pop-up stekkerdoos zijn hiervoor perfect geschikt.
Dampkap
Ga je toch voor een eiland met kookplaat, dan moet je ook rekening houden met de dampkap. Hiervoor zijn best wel wat opties. Eén van de laatste nieuwe trends is een kookplaat met afzuig ingebouwd. Hierdoor verlies je wel wat kastruimte, maar esthetisch is het vaak mooier. Ook een ‘pendeldampkap’ is een valabele optie. Deze dampkappen filteren de lucht en blazen de schone lucht weer de kamer in. Het gaat vaak om designmodellen met een fraaie verlichting. Een eyecatcher in je keuken.