Zijn bezitters van goede oude FM-radio’s gedoemd om de komende maanden verstoken te blijven van muziek? Dit is de vraag die velen zich stellen aangezien er steeds meer over DAB wordt gesproken…
Naarmate de jaren verstrijken en de gebruiken veranderen, blijft de radio toch een van de populairste media, aangezien het zich met succes heeft aangepast aan de digitale revoluties van de 21ste eeuw. Momenteel bereiden radiostations in Europa, maar ook op andere continenten, zich voor op een geleidelijke overgang van analoge (FM) naar digitale uitzendingen (DAB en DAB+).
Concreet betekent dit dat er de komende maanden een massale lancering van digitale uitzendingen – door de belangrijkste spelers in het Belgische radiolandschap – zal plaatsvinden. Dit aanbod belooft zowel kwalitatief (met een verbeterd luister- en ontvangstcomfort), kwantitatief (met nieuwe radio’s, waarvan er momenteel bijna 35 in Brussel zijn) als praktisch (met een reeks gegevens die aan de luisteraar zullen worden meegedeeld via teksten of beeldmateriaal in verband met de programma’s of real-time verkeersinformatie voor wie naar de radio luistert in de auto) te zijn.
Hoe zit het met de klassieke FM-radio?
Eén ding is zeker: op middellange termijn is DAB ingesteld om FM te vervangen. Landen als Noorwegen hebben de nogal radicale keuze gemaakt om FM voorgoed te verlaten. En als je zegt nieuwe standaard, bedoel je compatibele radio’s. Als FM eenmaal uit de ether is verdwenen in België, zullen de oude generatie radio’s niets meer laten horen en zal de luisteraar gedwongen worden om compatibele apparatuur aan te schaffen. De meeste Europese landen, waaronder België, hebben er niettemin voor gekozen om deze overgang geleidelijk aan te pakken.
De dood van conventionele radio’s is dus niet voor morgen, maar als je vandaag besluit een nieuwe radio te kopen en van plan bent om deze tenminste een paar jaar te houden, kan je maar beter voorzorgsmaatregelen nemen en een apparaat kiezen dat compatibel is met DAB-technologie. Voorkomen is beter dan… weggooien!