Het was een bijzonder modieus materiaal in de jaren ’70 en ’80. Het was echt overal aanwezig, van de badkamer tot de woonkamer en zelfs de slaapkamer…
Daarna verdween "lino" voor meer dan 30 jaar ten gunste van tapijt, parket en steen. Vandaag de dag maakt dit natuurlijke materiaal een comeback…
Een natuurlijk materiaal
Veel mensen weten dit niet, maar linoleum is een natuurproduct. Het is gemaakt van een mengsel van lijnolie, kurk (of houtmeel), kalksteen, hars en jute. Een cocktail die voor 97% natuurlijk is, voor 72% herbruikbaar en voor 43% recycleerbaar. Kortom, samen met hout en steen is lino een van de meest duurzame vloerbedekkingen.
Bovendien is linoleum zeer goed bestand tegen slijtage. Het kan dus geplaatst worden op plaatsen waar veel verkeer is, zoals gangen, keukens en kinderkamers. De nieuwste generaties linoleum kunnen nu zonder schade zware meubels, stoelen en tafelpoten dragen. Geen wonder dat het op grote schaal wordt gebruikt in ziekenhuizen, scholen en vele openbare plaatsen, vooral omdat het gemakkelijk te reinigen is en dus zeer hygiënisch.
Lino is geen vinyl!
Linoleum mag je niet verwarren met PVC of vinyl, synthetische materialen van kunststof en polyvinylchloride.
Eén ding moet je overwegen alvorens je thuis een linoleumvloer installeert: door zijn natuurlijke eigenschappen is de basislaag van linoleum niet waterdicht. Als je dus van plan bent om linoleum te leggen in een ruimte die blootstaat aan vocht, zorg er dan voor dat het vocht niet opstijgt via de vloer. Je moet controleren of de dekvloer en de buizen die erin zijn ingebed, perfect gezond en droog zijn. Ook is het belangrijk dat de afwerkingsvoegen en verbindingen tussen de plinten en het linoleum waterdicht zijn.