Waarschijnlijk breng je nu meer tijd dan ooit in je keuken door. Werken, koken en gezellig keuvelen, we doen het er allemaal. Je werkblad krijgt het dan ook zwaar te verduren. Niet alleen moet een keukenblad praktisch en stevig zijn, het bepaalt ook voor een groot stuk de uitstraling van de ruimte. Met deze tips vind je alvast het perfecte werkblad.
Voor welke diepte kies je?
Over het algemeen wordt er gekozen voor een keukenblad van minimaal 60 cm diep. Dit geeft je nog genoeg ruimte na het installeren van eventuele keukenkasten. Bij een vrij blad op een eiland is dit minder van belang. De standaardmaten in de winkel zijn meestal tussen de 63 en 65 cm diep. Heb je meer ruimte, dan kan het zeker geen kwaad om voor grotere werkbladen te kiezen. Al snel zal je merken dat je nooit ruimte genoeg hebt in je keuken.
Welke dikte?
Smaak is hier je belangrijkste raadgever. De tendens neigt naar dunnere keukenbladen. Door gebruik te maken van materiaal als corian of massief laminaat, zijn die even stevig, zoniet steviger dan dikkere exemplaren. Laat je dus goed informeren en kies voor kwalitatief materiaal in de dikte die je mooi vindt.
Materialen bij de vleet
Een keukenblad kun je laten vervaardigen in een waaier aan materialen. De belangrijkste zetten we hieronder even op een rijtje:
- Laminaat: Dit materiaal is een manusje van alles en quasi onklopbaar op het vlak van prijs-kwaliteit. Kleuren en afwerkingen zijn er in overvloed en je kunt heel wat andere materialen imiteren. Wel een beetje uitkijken dat je geen krassen maakt, want dit materiaal is er gevoelig aan.
- Massieve steen: Marmer of blauwe steen is slijtvast en heeft een stijlvolle uitstraling. Na een tijdje wordt dit materiaal wel poreus, dus uitkijken met zuren.
- Hout: Warm en levendig, maar het materiaal vergt best wat onderhoud. Geregeld behandelen om vlekken te voorkomen is de boodschap.
- Corian: Dit materiaal met onzichtbare naden heeft de afgelopen jaren heel wat aan populariteit gewonnen. Perfect voor grote oppervlakken en de spoelbak kan in hetzelfde materiaal, waardoor je één geheel schept. Een prachtige oplossing, maar wel minstens drie keer zo duur dan andere oplossingen.
- Kunststeen: Een mengeling van steenpoeder en hars. Hard en niet poreus, maar vrij prijzig.
- Keramiek: Wint aan populariteit. Het is goed bestand tegen krassen en hoge temperaturen, terwijl het ook makkelijk te onderhouden valt.
- Roestvrij staal: Een industriële uitstraling gecombineerd met onderhoudsvriendelijkheid. Uitkijken wel voor krassen.
Tegenwoordig vind je heel wat goede materialen. Kies voor kwalitatief materiaal, ga voor een keukenbouwer die zijn stiel kent en volg je smaak. Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind.