Wat algemeen bekend staat als een subwoofer is een luidspreker die fungeert als baskast. Dit toestel zal dus de laagste frequenties reproduceren en tegelijkertijd body geven aan het geluid van de film die je bekijkt of de muziek waarnaar je luistert.
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die bereid zijn om grote luidsprekers in huis te plaatsen. De huidige trend wijst duidelijk op kleinere luidsprekers, wat betekent dat deze minder goed in staat zijn om lage frequenties te reproduceren, omdat deze een bepaald volume in de luidspreker vereisen. Voor wie zich tevreden stelt met twee kleine luidsprekers aan weerszijden van de TV, of een geluidsbalk, is een subwoofer onmisbaar om de lagere frequenties goed weer te geven.
Een subwoofer kan ook grotere luidsprekers helpen. Hoewel deze laatste beter in staat zijn om lage frequenties te reproduceren dan compacte luidsprekers, doen ze dat zelden met zoveel vermogen als een subwoofer.
Bas en niets anders dan bas
Een subwoofer wordt meestal aangeboden als een actieve luidspreker, wat betekent dat hij een eigen versterker heeft en dus moet worden aangesloten op een voedingsbron. Een subwoofer die deze naam waardig is, waagt zich nooit boven 120 Hz.
De subwoofer zal ook de versterker van uw hifi- of thuisbioscoopsysteem ontlasten, omdat het genereren van lage frequenties veel stroom vergt om het membraan van de luidsprekers te bewegen. Dankzij deze verlichting zal de versterker nog beter werken, met minder vervorming.
Waar (niet) plaatsen?
Omdat deze zeer lage frequenties moeilijk te lokaliseren zijn (in tegenstelling tot hoge frequenties), kan een subwoofer perfect achter een meubelstuk of onder een bank. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de plaats waar het toestel wordt geplaatst geen resonantie-effect creëert. Het is daarom beter om de luidspreker niet in een hoek te zetten.