De mooie dagen zetten heel wat mensen eraan hun ramen te wassen. Een saai werkje waar niemand echt voor staat te springen. Begrijpelijk!
Evolutie stopt niet! Ook niet voor de materialen en accessoires in onze woningen. Sinds enkele jaren is de glasindustrie erin geslaagd een glas te ontwikkelen dat zichzelf reinigt. Een wonder? Nee hoor, gewoon wat chemie en fysica!
Ecologische ramen
Ramen wassen is niet leuk en je hebt er ook nog eens onaangename producten voor nodig die vaak slecht zijn voor het milieu. Zelfreinigende ramen zijn dus niet alleen praktisch, maar ook nog eens goed voor de natuur. De wasbeurt wordt namelijk uitgevoerd door de zon en de regen!
Hoe werkt het?
De technologie die hier gebruikt wordt, rust op de principes van hydrofilie en fotokatalyse. Hydrofilie vormt regen om tot een vloeibaar wasmiddel door het parelend effect van de ruit te vergroten en zo de druppels sneller te laten stromen, waarbij ze ook vuil meesleuren.
Dankzij fotokatalyse worden stof en vuil op het raam vernietigd met behulp van zonnestralen. Dat gebeurt met de hulp van een dun laagje titaandioxide dat over het glas zit. Wanneer zonlicht die laag raakt, worden er elektronen gegenereerd. Die zetten het aanwezig vocht op het glas om in hydroxyl-radicalen die op hun beurt dan weer het vuil aanpakken door het af te breken tot minuscule deeltjes die daarna worden weggewassen door de regen.
Zelfreinigende ruiten zijn ideaal voor hooggeplaatste of moeilijk bereikbare ramen of voor gebouwen die een grote raampartij bevatten. Wat ook erg handig is, vooral in de winter, is dat rijp geen grip heeft op zelfreinigende ruiten.
Nadelen
Zelfreinigend glas heeft ontegensprekelijk een heel praktische kant, maar er zijn ook wel wat nadelen. Om te beginnen is het onmogelijk om dit revolutionaire glas te installeren op bestaande kozijnen. Als je aan dit type glas denkt, moet dus het volledige raam vervangen worden.
Daarnaast is de zelfreinigende capaciteit van het glas volledig afhankelijk van zonnestralen. Ramen die geen contact hebben met zonlicht zullen er niet in slagen het vuil te verwijderen.
Tot slot doet deze technologie wonderen voor stof en kleine deeltjes, maar kan het niet op tegen bepaalde vuiligheid, zoals uitwerpselen van duiven. Daarvoor zijn water en zeep nog steeds nodig om de ruit te wassen. Houd er ook rekening mee dat dit soort ramen nog steeds een manuele wasbeurt nodig heeft, maar op minder regelmatige basis dan gewone ramen. Een of twee keer per jaar volstaat.