Aangezien ongelukken nu eenmaal gebeuren (zeker met kinderen in huis!), is het altijd raadzaam om altijd een goed uitgeruste EHBO-doos in de buurt te hebben, met daarin de volgende zaken…
Basisuitrusting
Een huisapotheek moet al zeker deze zaken bevatten: pleisters, een thermometer, een pincet (die wonderen zal doen voor splinters), een schaar (bijvoorbeeld om verband te knippen), een tekenverwijderaar (vooral als je op het platteland woont, aan de rand van het bos of als je regelmatig naar het park gaat) en een aantal steriele gaaskompressen. Als je geen pleisters hebt, kan je kiezen voor een zuiniger te knippen verbandstrook.
Een lokaal ontsmettingsmiddel
Om schrammen en zelfs wonden te desinfecteren is een goed antiseptisch middel essentieel. Vloeistof, spray of individuele pipetten, deze producten kunnen verschillende vormen aannemen. Voor volwassenen is een flesje gedenatureerde alcohol voldoende. Voor kinderen raden we een kleurloos antisepticum aan (om de evolutie van de wond te kunnen volgen). Combineer in ieder geval nooit verschillende lokale antiseptica!
Zalf voor (onder andere) blauwe plekken
In het geval van een stevige val is het aan te raden om naar de eerste hulp te trekken, vooral als er sprake is van bewustzijnsverlies of van gedragsverandering. Voor verstuikingen en kleine valpartijen, die kneuzingen en dergelijke veroorzaken, kunnen we alleen een arnicazalf aanbevelen. Deze plant, die al eeuwenlang wordt gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.
Een crème tegen steken
De komst van de zomer rijmt met de terugkeer van de muggen en dus de beten. Hier doet een anti-hechtingcrème of -gel wonderen. Vraag, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, je apotheker om advies alvorens een bepaald product te kiezen. En aangezien voorkomen beter is dan genezen, kan je muggen afweren met een paar druppels citronella, die voor het slapengaan op het kussen mogen. Een behandeling die even natuurlijk als effectief is!
Fysiologisch serum
Voor kleine kwaaltjes die de ogen en de neus aantasten, is zoutoplossing de perfecte bondgenoot, omdat het vrij is van alle bijwerkingen. Het kan je bijvoorbeeld helpen om een insect of een zandkorrel uit de ogen te verwijderen.
Pas op, diarree!
Kleine indigestie komt vaak voor en is vaak een bron van diarree. Een antidiarreemiddel is daarom essentieel. Als je met kleine kinderen woont, kan een doosje met rehydratatievloeistof ook aangewezen zijn, vooral in het geval van gastro-enteritis.
Pijn en koorts: paracetamol!
Om deze twee kwalen te bestrijden, kies je voor paracetamol, dat in generieke vorm verkrijgbaar is. Vermijd echter indien mogelijk ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen, die de bron zijn van veel bijwerkingen.
Hoe zit het met brandwonden?
Tussen zonnebrand en huiselijke incidenten hebben we regelmatig last van kleine brandwonden, die meestal thuis kunnen worden behandeld. Voor oppervlakkige brandwonden kan je kiezen voor een gel zoals Osmo Soft of Lamiderm, maar ook voor gel van aloë vera, ook irritatie en jeuk verzacht.
Hou er rekening mee dat deze lijst geen rekening houdt met je specifieke medische noden! Het is ook aan te raden om het telefoonnummer van je huisarts bij de hand te hebben, evenals het noodnummer (112).