Een buitendouche kan een heel praktische oplossing zijn om je tijdens een hittegolf te verfrissen of om je af te spoelen na een loopsessie of voor je in het zwembad springt. De installatie van zo’n douche is niet ingewikkeld, maar je moet het natuurlijk wel aansluiten op een waterbron. Marc, een professional, deelt zijn tips met ons…
De aansluiting
De eerste vraag die opkomt is die van de aansluiting. Als je buiten al een wateraansluiting hebt, zit je goed! Als dat nog niet zo is, zal de installatie wat duurder uitvallen, want dan moet je die aansluiting nog creëren. In elk geval is de positie van je toekomstige buitendouche een bepalend element.
Marc, specialist in tuininrichting, legt uit: “Zorg voor een strook van minstens vijftig centimeter diep, en houd rekening met een lichte helling op de volledige lengte. Je moet ook een zuiveringssysteem voorzien aan het begin en aan het einde van het circuit en de mogelijkheid om het water af te sluiten in de wintermaanden om schade door de vries te vermijden.”
Koud water…?
Als je tevreden bent met koud water en dat je geen zeep of shampoo denkt te gebruiken, is de installatie snel gefikst. Het wordt wat ingewikkelder wanneer je de douche aansluit op een afvoer van gebruikt water en je ook warm water wilt hebben.
“Als koud water voldoet, kan de douche mooi in je tuin geïntegreerd worden, zeker als je gebruikmaakt van natuurlijke materialen, zoals bamboe of, als je meer van design houdt, van industriële materialen, zoals beton of metaal”, verduidelijkt Marc. “Denk er in ieder geval aan om een antisliplaag op de grond te leggen, zoals een laag beton. Door er keien rond te leggen, kan het water in de grond sijpelen en geef je een exotische touch aan het geheel.”
Of warm water?
“Wat warm water betreft: moderne tuindouches zijn meestal voorzien van een opslag- en verwarmingssysteem op zonne-energie, zodat je over lauw water beschikt”, vertelt Marc. Echte koulijders zullen kiezen voor een aansluiting op een boiler of een geiser, “wat niet zonder slag of stoot zal gaan”, waarschuwt hij. “Je zal in de muren van de woning moeten boren en de kans bestaat dat je waterverbruik sterk zal stijgen doordat het langer duurt voor je in de tuin warm water hebt.”
En de afvoer?
Zoals hierboven al aangehaald is een aansluiting op de afvoer van gebruikt water noodzakelijk als je van plan bent je er te wassen met water en zeep. Een kost die ook zeker moet bekeken worden voor je een beslissing neemt. Bovendien doe je in zo’n geval best beroep op een professional!