Kokos, zeegras of sisal: tapijten van natuurlijke vezels zijn enorm in trek door hun elegantie, maar ook door het comfort dat ze bieden.
Elk materiaal heeft echter zijn voor- en nadelen op vlak van comfort, duurzaamheid en isolatie. Een overzicht!
Zeegras
Net als sisal en kokosvezel wordt zeegras vaak aangeboden met een dunne latex onderkant waarmee het tapijt, bijvoorbeeld, kan worden vastgekleefd op de vloer.
Een vloerkleed van zeegras wordt gemaakt van vezels van een waterplant die in de Stille Oceaan groeit. De vezel kan op verschillende manieren worden gehaakt en is in elk geval zeer goed bestand tegen slijtage. Het is beschikbaar in verschillende natuurlijke tinten, gaande van beige over groen tot kastanje.
Bijzonder aan zeegras: het heeft water nodig om niet uit te drogen en kapot te gaan. Het kan dus in een vochtige ruimte gelegd worden, zoals een badkamer, maar ook in de wasplaats, de keuken of zelfs op het terras. Als je het tapijt echt in een vochtige ruimte legt, let er dan op dat de ruimte goed verlucht wordt om schimmelvorming te voorkomen.
Voir cette publication sur Instagram
Cocosvezel
Tapijten van kokosvezel bestaan uit vezels die de noot omgeven. Net als zeegras, is het zeer goed bestand tegen slijtage en kan het dus perfect geplaatst worden in ruimtes met veel passage, zoals de woonkamer of de hal. Dankzij zijn antislipeigenschappen doet kokosvezel het ook goed op de trap. Kokosvezel is bestand tegen verrotting en vlekken. Het onderhoud gebeurt met behulp van een droogshampoo.
Doordat het antibacterieel is en het geen stof vasthoudt, zijn kokostapijten erg geschikt voor de slaapkamer.
Net als zeegras is kokosvezel beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor het aangepast kan worden aan de decoratie van je interieur.
Voir cette publication sur Instagram
Sisal
Sisal is afkomstig van de agave, een subtropische cactus die in Centraal- en Zuid-Amerika terug te vinden is. Eerste voordeel: de vezels kunnen gemakkelijk gekleurd worden, waardoor er een grotere keuze aan kleuren is dan bij zeegras of kokos. Sisal helpt ook bij de regulatie van de luchtvochtigheid. Als de vloer te nat is, zorgt sisal ervoor dat het overtollige vocht de lucht ingaat. Sisal is dan wel bestand tegen slijtage, maar kan niet goed tegen vloeibare stoffen. Die zorgen voor kringen die zo goed als onmogelijk te verwijderen zijn.
Doordat het antistatisch is, is sisal gemakkelijk in onderhoud. Stofzuigen is voldoende. Het is echter aangeraden om het tapijt jaarlijks eens met shampoo te onderhouden om geurtjes tegen te gaan en om te vermijden dat het tapijt stijf wordt. Als je overweegt om sisal op de trap te leggen, houd er dan zeker rekening mee dat het kan gaan rafelen.
Voir cette publication sur Instagram