Muggen, vliegen en wespen die houd je maar beter buiten. Daarvoor heb je een hor of een vliegenraam nodig. Het is zeker geen overbodige luxe om elke of toch alvast enkele ramen en deuren van horren te voorzien, wil je overlast en muggenbeten voorkomen. Geregeld moeten ook vliegenramen schoongemaakt worden. Daar geven je alvast enkele tips over mee.
Reinig de rails
Heb je een vliegenraam die schuift, reinig dan altijd eerst de delen waar de vliegenraam over of langs schuift. Hier kruipt namelijk heel wat stof, zand en vuil. Na een tijdje koekt dit samen en dit wil je voorkomen. Dit doe je simpelweg met de stofzuiger. Zit het vuil toch al vast, dan kan een microvezeldoekje wonderen verrichten.
Hoe pak je de hor aan?
De hor zelf pak je bij voorkeur maandelijks aan. Meer mag, maar is in principe niet nodig. Stof en kleine vuiltjes zuig je weg met de stofzuiger, maar ga er niet te ruw mee om want niet elke hor is even stevig.
Is het gaas echt vies en plakkerig, dan kan een microvezeldoek met wat lauw water wonderen doen. Met schoonmaakmiddelen moet je uitkijken want deze kunnen het gaas doen verkleuren. Even nadrogen met een droge doek en klaar, meer komt er bij het reinigen van een vliegenraam of -deur niet kijken.
Bijkomende tips
Is zelfs de bovenstaande routine net wat teveel van het goede, dan kan je nog voor de onderstaande alternatieven kiezen:
- Een kledingroller kan ook gebruikt worden voor je vliegenraam. Zo’n pluizenroller met kleefkracht neemt de vuile deeltjes mee.
- Voorzethorren kun je losmaken en in de douche zetten. Ze zijn misschien wat groot en log, maar in principe kan het wel. Ook schoonspuiten in de tuin of op straat is uiteraard mogelijk. Wederom, ga voorzichtig te werk en zorg dat je het gaas niet stuk maakt.
Je merkt het, het reinigen van vliegenramen is helemaal geen kunst en gouden tips zijn er niet. Het kost een beetje werk, maar in de zomer is het reinigen simpelweg een must.