Het is economisch en ecologisch verantwoord en helemaal in de tijdsgeest! Maar is het echt een goed idee om een koelkast tweedehands te kopen? We bekijken het met u!
1. Bepaal welk model geschikt is voor u
Hier gaat het erom te checken welke inhoud en functionaliteiten (vriesvak, compartimenten, …) voor u belangrijk zijn. Kies in elk geval voor een zo energiezuinig mogelijk model! Hier leggen we u uit hoe u uw koelkast juist kiest.
2. Levensduur
Wat u eerst en vooral moet weten, is dat – in tegenstelling tot andere huishoudapparaten – een koelkast constant gebruikt wordt. Toch heeft een goede koelkast een levensduur van ongeveer 10 jaar. Als een bepaald model u aanspreekt, informeer u dan over de leeftijd van het toestel, wetende dat sommige merken duurzamer zijn dan anderen. Volgens een studie van Test Aankoop uit 2018, gaan Miele koelkasten langer mee dan koelkasten van Beko. Wat wij u aanraden? Ga naar een specialist in tweedehands elektrotoestellen die het apparaat gereviseerd heeft en garantie geeft.
3. Vergeet geconnecteerde modellen
Sommige koelkasten zijn geconnecteerd en beschikken bijvoorbeeld over een scherm waarmee u de inhoud van de koelkast kan visualiseren zonder hem te openen, of uw boodschappenlijst te maken wanneer hij leeg is… Maar uiteindelijk gaat het eerder om gadgets dan praktische snufjes. Bovendien zijn het net deze elementen die gevoelig zijn voor pannes.
4. Vergelijk de prijzen!
Ga vooral niet voor de eerste aanbieding die u tegen komt: vergelijk de verschillende zoekertjes van vergelijkbare modellen!
5. Vergeet het transport niet
Als u bij een particulier koopt, is de kans groot dat u de koelkast zelf moet gaan ophalen. In dat geval moet u waarschijnlijk een voertuig huren dat in staat is het toestel te vervoeren, wetende dat het verticaal vervoerd moet worden… De huur van dit voertuig en de brandstofkosten zijn dus niet verwaarloosbaar.