De permacultuur, die in onze contreien sinds een tiental jaar in zwang is, is een landbouwmethode die de voorkeur geeft aan een natuurlijke symbiose tussen de verschillende ecosystemen. De inspiratie komt uit de natuur zelf en uit de werking ervan, maar ook uit tradities. We leggen het in detail uit!
Made in Japan
Oorspronkelijk haalde het concept van de permacultuur zijn inspiratie in het natuurlijke landbouwmodel dat ontwikkeld werd door de Japanner Masanobu Fukuoka. Het werd in de jaren 1970 in een theorie gegoten door de Australische onderzoekers Bill Mollison en David Holmgren.
Tegenwoordig leert de permacultuur zij die dat willen een ethiek en een set van principes aan, met als doel hen in staat te stellen hun eigen omgeving te ontwerpen en zo een meer autonome, duurzame en weerbare habitat te creëren. Het einddoel is om een maatschappij te bereiken die minder afhankelijk is van industriële productie- en distributiesystemen.
Drie principes
Traditioneel rust de permacultuur op drie ethische principes:
- Zorg dragen voor de aarde
- Zorg dragen voor de mens
- De grondstoffen eerlijk verdelen
Maar buiten deze fundamentele ethische principes is iedere permacultuur-aanhanger vrij om zijn eigen systeem van principes te ontwikkelen, als hij maar de geest van deze drie hoofdprincipes respecteert. Zo zal hij zijn methodes met de tijd zien evolueren, in functie van de kennis die hij verwerft en door zijn observaties. Hoe meer je je als aanhanger van de permacultuur de methodes en principes eigen maakt, hoe meer ze een reflex worden en deel gaan uitmaken van de lokale cultuur, om zo uit te groeien tot ‘permanente cultuur’.
Wie observeren zegt, zegt bovendien ook aandacht op elk moment. De aanhanger van de permacultuur zal dus zijn blik verruimen door de grond te observeren en ervoor te zorgen dat die goed kan ademen. In de moestuin zorgt de permacultuur voor duurzaam tuinieren, waardoor beregening, ploegen en het gebruik van meststoffen vermeden kan worden, maar ook om de zaden te oogsten, om de grond te bewerken zonder toevoegingen of om groenten te behandelen met plantaardige mest.
Door een moestuin te creëren die zorgt voor een ecosysteem in evenwicht, waar groenten en fruit zich naar believen uitzaaien, en dat alles het hele jaar door in ‘bio’-modus, zal de permacultuur-kweker heel wat voldoening krijgen en sterke banden smeden tussen de mens en de natuur.
Wil u uw moestuin laten evolueren naar een permacultuur? Weet dan dat er heel wat boeken zijn over het onderwerp, en ook websites gewijd aan deze nieuwe trend!