Klimaatopwarming in België: 4 gevolgen voor onze huizen

De ontregeling van het klimaat: een realiteit waar bijna niemand vandaag nog aan twijfelt. Terwijl we er in Europa de laatste 30 jaar in geslaagd zijn om onze CO2-uitstoot te doen dalen, geldt dat niet voor de rest van de wereld, met name in Azië, en meer specifiek in China en India. De broeikasgassen kennen geen grenzen, dus treft de opwarming ons allemaal. Maar wat zijn de effecten voor België en onze woningen?

Droogte, aanhoudende hittegolven, stormen en overstromingen: de extreme natuurfenomenen kunnen ons gematigde klimaat overhoop halen. België is door zijn sterke verstedelijking het slachtoffer bij uitstek van deze ontregeling.

Droogte: een verwoestende balans voor tuinen

Uiteraard zullen onze tuinen eronder lijden, onze klassieke aanplantingen kunnen niet tegen watergebrek. Ook bomen kunnen eronder lijnen, meer bepaald door de schorskever die nu al sparren verwoest in Wallonië.

We moeten ook de nodige aandacht hebben voor ons waterverbruik, vooral omdat de regenwaterreservoirs steeds sneller leeg zullen zijn. We moeten dus meer exotische planten vinden, die beter tegen droogteperiodes kunnen en minder beregening nodig hebben.

Op grotere schaal, in de landbouw, spreken we over verliezen met verstrekkender gevolgen, gaande van 10 tot 30 %. De bosexploitatie lijdt dan weer onder de schorskever, maar ook onder een stijgend risico op bosbranden.

Warmte

Vervorming van materialen, elektrische installaties die zwaar op de proef gesteld worden, verminderd comfort in woningen… De hittegolven kunnen bewoners uitputten, en niet alleen fysiek. Onze toekomstige bouwwerken moeten dus aangepast worden. Zullen we binnenkort huizen zien met witte daken en met slaapkamers op het gelijkvloers eerder dan op de verdieping? In steden kan het aantal hittegolfdagen stijgen naar 41 in de periode 2041-2074.

Energie: een neutrale balans?

Op energetisch vlak zou de impact nul kunnen zijn, schatten de experts die de krant Le Soir aan het woord laat. De elektriciteitsproductie zal uiteraard lijden onder de warmte en droogte, en de vraag naar airco zal exploderen in de zomer, maar de zachtere winters kunnen dat meerverbruik compenseren door een lagere verwarmingsvraag.

Overstromingen: De Kust als eerste doelwit

Aangezien België bijzonder veel verharding telt en de droogteperiodes de opname van water in de grond beperken, kunnen de gevolgen van stortregens zware gevolgen hebben voor huizen nabij rivieren en vooral aan de Kust.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼